Varför besöka Baltikum på vintern

Om du reser till Baltikum på vintern får du garanterat oförglömliga minnen och en nyfunnen uppskattning av de skiftande årstiderna.

Baltikum på vintern ser ut som som ett julkort, fullt av juldekorationer, traditionella marknader och doften av pepparkakor och glögg.

Här är några av våra favoritsaker att göra på vintern i Riga, Vilnius och Tallinn.

Låt dig fascineras av av gamla vackra byggnader och utforska också moderna stadsdelar, ett oändligt antal aktiviteter och natursköna omgivningar.

 

 

Lettland

En magisk jul

Enligt legenden var den allra första julgranen i Riga och staden håller historien levande – Riga kommer till liv när den är täckt av snö och julbelysning.

En mängd julmarknader och julgranar är utspridda runtom i centrum av staden, marknaden på Katedralstorget (Doma laukums) är kanske den mest kända.

Här hittar du livemusik, flera mysiga kaféer att värma upp dig på och smarriga lokala delikatesser, allt från karamelläpplen till klassiska gråärtor med fläsk – en traditionell lettisk julrätt.

Every year, Doma Square in Riga hosts the main Christmas market

Photo by Live Riga

Inte långt därifrån ligger Esplanāde-marknaden med en kaningård för de allra minsta, ett festligt pariserhjul och massor av handgjorda produkter som passar perfekt som julklappar. Här är det omöjligt att undvika julstämningen!

A great variety of handmade goods for gifts you will find at Christmas markets in Latvia

Photo on Live Riga

Förutom julmarknader anordnas för andra året i rad den vackra Riga Christmas Lights Trail genom stadens centrum och gamla stan.

Följ vandringsleden genom de välkända parkerna i Riga från 1 december till 5 februari och se Riga i ett lite annorlunda ljus.

In 2023, the second year in a row will take place Riga Christmas Lights Trail

Photo on Live Riga

Varje installation beskriver en lettisk folksaga och ger besökarna chansen att lära sig mer om landets rika kultur samtidigt som de ser välkända sevärdheter.

Leden anses redan vara en av de mest magiska julfestligheterna i Europa. Varje installation är en kombination av vackert hantverk, hundratusentals ljus och stämningsfull musik.

Riga Christmas Lights Trail helps to learn more about the Latvian culture

Photo on Instagram

Ingen resa till Riga vid juletiden är komplett utan ett besök på lettiska nationaloperan.

Mest välkänd är den klassiska nyårskonserten. Men oroa dig inte om du missar den – operan har mycket annat magiskt att erbjuda.

The most prominent show in the Latvian National Opera is the classic New Year’s concert

Photo on Instagram

Baletten Nötknäpparen har föreställningar hela vintern och skapar garanterat feststämning, speciellt om julen redan är över och du behöver lite extra festvärme i vinterkylan.

 

 

En romantisk promenad genom Art Nouveau

Riga är berömt för sin tysta stadsdel (Klusais centrs) som är full av unika byggnader i Art Nouveau-stil.

De eleganta fasaderna med verklighetstrogna skulpturer och fantastiska detaljer kan iblanda vara dolda av träd på sommaren, men på vintern kan man äntligen uppskatta de enastående vackra detaljerna på varje byggnad!

De mest kända landmärkena i Klusais centrs hittar du på pittoreska Alberta iela. Det är en ganska kort gata, men varje hus är ett konstverk.

On Alberta Street in Riga, you can enjoy unique Art Nouveau-style buildings

Photo on Live Riga

Om det blir alltför kallt kan du kombinera den revolutionerande uppfinningen konstgjord uppvärmning och kultur på det närliggande Art Nouveau-museet. Här kan du lära dig historien om denna stadsdel och se unika konstverk som ger en inblick i den lettiska konströrelsen.

Art Nouveau Museum presents the history of this city quarter in Riga

Photo on Tripadvisor

En annan oförglömlig Art Nouveau-byggnad är biografen Splendid Palace som har sitt hundraårsjubileum i år.

Bakom fasaden i nybarock stil med bronsskulpturer döljer sig en fascinerade interiör i nyrokokostil med exotiska målningar som för tankarna till det berömda slottet i Versailles.

Det är fortfarande en biograf, så välj en film – antingen en mindre känd film eller en populär blockbuster – och tillbringa kvällen i denna vackra historiska byggnad!

The historical Splendid Palace Cinema has an intriguing Neo-Rococo interior

Photo on Live Riga

Splendid Palace har utsikt över romantiska parken Vērmanes. Barn som leker i snön, strosande par med varm glögg eller kaffe och en restaurant med hjärtevärmande mat – Vērmanes-parken är ett magiskt vinterparadis mitt i staden.

Restaurangen Whitehouse är en stämningsfull plats i parken som är perfekt för långa samtal, trevliga kvällar och en minnesvärd gourmetupplevelse.

Den har massor av asiatiska och europeiska rätter som kommer att få dig att komma tillbaka för alla dina vintermiddagar. Glöm inte att prova deras fantastiska skaldjursrätter.

The Whitehouse restaurant in Vermanes Garden serves exceptional seafood

Photo on Tripadvisor

 

 

En mysig kväll med konst och jazz

Det är aldrig för kallt för en utekväll på ett gammalt bryggeri, eller hur? Briāna-kvarteret är den nya trendiga platsen bland Rigas lokalbefolkning, med jazzbaren M/Darbnīca som ofta har jamkvällar och konserter, den älskade ölbaren Labietis, det industriella kaféet Desiņas un mīdijas som bara serverar musslor och korv, och massor av andra ställen som garanterat ger dig en händelserik kväll.

Detta kvarter, som är beläget på den historiska herresätet och bryggeriet som ägdes av KK.Fon Stricka, är en blandning av moderna trender och sekelgammal arkitektur.

Ta på dig en tjock tröja, beställ en varm dryck med kanel eller ingefära och upplev en vinterkväll i Riga precis som lokalbefolkningen!

M/Darbnīca in the Briāna Quarter often hosts jazz nights and concerts

Photo on M/Darbnīca

Vintern är en perfekt tid att kolla in det senaste inom kultur. Riga har en mängd oberoende konstmuseer som väntar på att inspirera dig.

Ett exempel är Zuzeum Art Centre som har den största privata konstsamlingen i Lettland.

Det har en minimalistisk interiör och unika konstverk, perfekt för en trevlig eftermiddag som kan avslutas med ett smarrigt bakverk i museets kafé.

Current exhibition at the Zuzeum contemporary art centre - Redzes lauks

Photo on Instagram

kim? Contemporary Art Centre ligger i ett gammalt industrikvarter som numera kallas Sporta Kvartāls.

Detta galleri, som ligger tio minuters promenad från gamla stan, är fullt av konst från nya, spännande konstnärer.

Ägarna utökar ständigt utställningen, så även flitiga besökare kan hitta nya överraskningar.

 

 

En välförtjänt spasemester

Ja, det kan vara kallt i Baltikum på vintern. Och det finns inget bättre än att andas in kylig frisk luft efter att ha tillbringat några timmar i en varm bastu eller jacuzzi.

Den bästa kontrasten mellan varmt vatten och kylig luft får du på Espa Rīga Spa Centre.

Denna lyxiga spa ligger mitt i centrum och förutom bastu, jacuzzi och massage av olika slag har de också en uppvärmd utomhuspool på taket. Känn vinterkylan i ansiktet medan du är nedsänkt i varmt vatten – en helt unik upplevelse!

Enjoy the open-air pool on the roof at the city centre at ESPA Riga spa centre

Photo by ESPA Rīga

Lettland har mycket att erbjuda på vintern även utanför Riga, så glöm inte att ta tåget eller bussen till den närliggande staden Jūrmala där du kan se snö på stranden. Östersjön fryser inte på vintern men det är en perfekt plats att gå på en blåsig, men uppfriskande promenad.

Avsluta promenaden längs havet med en spännande spabehandling på Hotel Jūrmala Spa, där de erbjuder bärnstensmassage.

Enjoy leisurely time together at the Hotel Jūrmala Spa

Photo on Tripadvisor

Eller så kan du ge dig iväg från stadens buller och bo i en snötäckt stuga långt inne bland träden.

Annas Design Hotel Spa, som ligger 90 minuters bilväg från Riga, är perfekt för en vistelse i vinterskogen.

Rummen och sviterna är inredda i en mysig, minimalistisk stil och du kan sitta framför brasan med en mugg rykande varm choklad. Lägg till ett par spabehandlingar och en romantisk middag med levande ljus och du får en helt oförglömlig kväll.

Annas Design Hotel Spa can be a great getaway from the city buzz

Photo on Tripadvisor

Visste du att ungefär 5 % av Lettland är täckt av myrmarker? Vintern är en bra tid att utforska dessa natursköna landskap.

Och om du vill uppleva ännu mer skönhet och en rosalila himmel, planera en tur vid solnedgången. Välj en av Lettlands många myrar, hyr snöskor och upplev ett orört vinterlandskap!

Experience The Great Kemeri Bog Boardwalk in the wintertime

Photo on Latvia travel

 

Boka flyg till Riga

 

 

Litauen

Stämningsfull julhandel

Autentisk charm kombinerat med enastående dekorationer och fantastiska handgjorda presenter? Vilnius har allt!

En praktfull julgran tornar över julmarknaden på Katedralstorget, som har ett stort utbud av aptitretande maträtter och julklappsidéer.

Torget är fullt av timmerstugor som ger känslan av att ha klivit in i en modern julsaga och får dig att tro på tomten igen, och själva julgranen anses vara bland de vackraste i Europa.

Catch your Christmas spirit at the Cathedral Square in Lithuania

Photo on Instagram

Bege dig till närliggande Vincas Kudirka Square för presenter tillverkade i Vilnius med en personlig touch och få chansen att träffa hantverkarna själva.

Denna eleganta marknad är ett perfekt val för dig som fortfarande letar efter en unik present eller en enastående souvenir från julen i Vilnius. Ta ett stycke litauisk gästvänlighet och värme med dig hem!

The Christmas market in Vincas Kudirka Square will be the best place to buy gifts

Photo on Instagram

Hela gamla stan är upplyst med färgglad julbelysning tack vare den årliga ljusfestivalen Christmas in Vilnius.

Ljusen leder besökarna till andra fantastiska dekorationer och evenemang som Vilnius har att erbjuda, med massor av julstämning och snöiga fotsteg.

Take a walk through the Vilnius Old Town to appreciate the Christmas light festival

Photo on Instagram

Om du gillar sötsaker kan vi rekommendera ett besök på det charmiga konditoriet Ponių laimė.

Detta kakparadis är en total julupplevelse med enorma polkagrisar och julgranar som lockar förbipasserande att ta sig en smakbit.

Här finns vackra kakor och europeiska rätter av högsta kvalitet, som du säkert vill komma tillbaka till!

Picture-worthy cakes and cookies at the Ponių laimė café and bakery

Photo on Tripadvisor

 

 

En kunglig resa genom historien

Hjärtat av Vilnius är fullt av monument och historiska byggnader. Vilnius var huvudstad i kungariket Litauen på 1200-talet, och dess majestätiska charm och stolthet kan ses än i dag.

På vintern kan du strosa i trädgårdarna runt slottet i Vilnius och känna dig som en medlem i kungafamiljen.

Explore Vilnius Old Town and Vilnius Castle Complex

Photo by Gabriel Khiterer on Instagram

Den bästa utsikten över Vilnius och Neris-floden som slingrar sig genom staden får du från Gediminas-tornet som tronar över gamla stan. Vyn ger en bakåtblick i historien eftersom Vilnius gamla byggnader ligger inbäddade i den ständigt växande staden.

För att riktigt känna atmosfären kan du räkna alla snöflingor som singlar ner och känna nordanvinden i håret!

The best view of Vilnius Old City can be seen from Gediminas Tower

Photo on Instagram

Den storslagna Vilnius-katedralen är ett av de mest välkända landmärkena i Vilnius, och det är inte så konstigt – de vita väggarna och den imponerande kupolen får ett helt nytt ljus på vintern.

Det enorma torget framför katedralen är en populär mötesplats för lokalbefolkningen, och man ser ofta folk som väntar otåligt på att gå på en romantisk promenad med sin käraste genom gamla stan.

View to the Vilnius cathedral at snowy nighttime

Photo on Instagram

Inget för tankarna till vintern mer än en värmande måltid, och det är något som litauer verkligen är bra på. Vilnius är fullt av eleganta restauranger där du kan avsluta dagen på ett traditionellt och lyxigt sätt.

Ertlio Namas tar sina gäster genom århundraden av historiska litauiska smaksensationer med en modern twist.

Efter ett besök på det imponerande medeltida slottet måste du bara prova på en gourmetversion av måltider som litauer har lagat under flera århundraden.

Ertlio Namas will let you taste centuries-old dishes with a modern twist

Photo on Tripadvisor

 

 

Något lite annorlunda?

Du tänker kanske ”Jag undrar hur en modern vinter skulle se ut?” Då har du hittat rätt!

Inget symboliserar begreppet ”modern vinter” bättre än skridskoåkning vid ett före detta sovjetiskt fängelse. Lukiškės-fängelset är perfekt för dig som är ute efter en vinteraktivitet mitt i staden.

Kombinera det med en rundtur för att uppleva känslan av ett 1900-talsfängelse.

During winter, Lukiškės Prison will let you enjoy an ice-skating session at a former Soviet prison

Photo by Rytis Seskaitis on Instagram

För konstälskare är det mytiska Užupis-distriktet i gamla stan en perfekt plats för en promenad.

Detta alternativa kvarter jämförs ofta med Montmartre i Paris och Christiania i Köpenhamn, med lite sjabbig stil, nytt bruk av postmoderna byggnader och stämningsfulla kaféer.

Under det dystra vintervädret passar det bra att besöka dessa trendiga gator och en promenad genom området blir en spännande upplevelse.

The Angel of Užupis a sunny winter day

Photo by Patryk Biegański on Instagram

Värm upp dig och få en kulturkick på MO Museum. Detta museum med modern konst ligger i centrum och visar upp de senaste trenderna inom litauisk konst.

Själva byggnaden är också ett minimalistiskt konstverk – en enorm kub med en futuristisk inhuggen entré.

MO Museum and its outdoor installation

Photo by Rytis Šeškaitis on Go Vilnius

Tegelväggar, ljusa fönster och ljusslingor leder till Senatorių Pasažas, en historisk gränd som nyligen har omvandlats till ett stort restaurangtorg. Här hittar du två restauranger, flera kaféer och butiker med fokus på lokala produkter, som hämtar alla ingredienser från ekologiska gårdar runtom i landet.

Have an exclusive tasting dinner at Nineteen18 in Senatorių Pasažas

Photo on Go Vilnius

 

 

Vinterterapi på det unika Kuriska näset

Förtrollande vintersol och glimrande vit snö är en perfekt kombination för en aktiv dag ute i naturen! Hoppa in i bilen och åk till det lokala naturmiraklet Kuriska nästen i det västra hörnet av Litauen för en unik vinterupplevelse vid kusten.

När lagunen är helt frusen är det dags att hyra en isbåt och ge sig iväg på seglingsäventyr. Denna aktivitet, som bara är tillgänglig på vintern, kommer att ge dig ett stort leende på läpparna och en adrenalinkick som får dig att vilja komma tillbaka varje år.

Once the Curonian Lagoon is completely frozen, you can go on an ice sailing adventure

Photo on Instagram

Om utomhusaktiviteter på vintern inte är din grej kan du ta en kopp te på en av de många rekreationscenter som finns i Litauen.

Den berömda spaanläggningen Egles sanatorija ligger sydväst om Vilnius och lockar folk över hela Baltikum för massage och avkoppling av högsta kvalitet.

Här finns många olika typer av bastu, bassänger och skräddarsydda program som gör att du kommer att känna dig som en ny människa när du åker därifrån.

Egles sanatorija is a medical spa that provides the highest-quality massages and relaxation

Photo on Booking

Värm upp kroppen inifrån och ut på det exklusiva spacentret med bärnstensmassage, Nidos Kopos i Vilnius.

Bärnsten är en populär souvenir som kan köpas i varje gathörn, men dess helande egenskaper är speciellt värdefulla på vintern. Bunkra upp med bärnstenspulver, olja, sand, balsam och varma doftpåsar som sprider lite solsken under den mörka årstiden.

Have an exclusive and healing amber massage at the Nidos Kopos centre

Photo on Tripadvisor

 

Boka flyg till Vilnius

 

 

Estland

Från jultraditioner till Michelin

Förutom julmarknaderna i gamla stan hittar du det största traditionella julfirandet på Estonian Open Air Museum.

Eftersom vintern traditionellt har varit den lugna tiden på året passar museet på att fokusera på gemenskap och samhörighet.

Missa inte chansen att prova på hantverk, spela traditionella estniska brädspel och smaka på glögi, estnisk glögg.

Winter is the perfect time to taste Estonian mulled wine called glögi

Photo on Unsplash

Känn doften av pepparkakor på varje gata tack vare den traditionella utställningen Gingerbread Mania som äger rum på Design and Architecture Gallery.

Ett hundratal konstnärer skapar miniatyrhus, smycken och till och med kläder av julens favoritkakor.

Om du är extra hungrig efter utställningen kan du ta dig en kaka på museets kafé.

Visit the traditional Gingerbread Mania exhibition in Tallinn

Photo on visit Tallinn

Missa inte de jazziga jultonerna som kan höras i Tallinn från 29 november till 15 december, när den efterlängtade Christmas Jazz Festival äger rum.

Olika konserthallar över hela staden förvandlas till vinterparadis som välkomnar både lokalbefolkning och besökare till julmirakel i modern tappning.

Christmas Jazz Festival takes place in various concert halls all over Tallinn

Photo by Festival Jazzkaar on Flickr

På vintern finns det färre människor, båtar och attraktioner vid kusten, så det kan verka lite öde. Men det betyder också att stranden blir vild och otämjd igen.

Se dina fötter lämna spår i den orörda snöiga sanden och utforska sedan de fantastiska restaurangerna nära Port Noblessner för en oförglömlig kulinarisk upplevelse för smaklökarna.

Michelin-starred restaurant 180° by Matthias Diether with a view of the marina port

Photo on visit Estonia

Här finns två restauranger med Michelin-stjärnor: 180° by Matthias Diether och NOA Chef’s Hall.

 

 

Charmiga medeltida upplevelser

Tallinn är en stad full av träd, men när löven faller på hösten framträder stadens sanna färger, med en enastående samling historiska byggnader och kullerstensgator.

Gamla stan ser speciellt pittoresk ut från ett av de medeltida tornen, som kallas Långe Hermann, Jungfrutornet och Tjocka Margareta.

The view of Tallinn city covered with snow during the daytime

Photo on Unsplash

Medeltidsteman med inbjudande brasor och praktfull dekor återfinns också inom restaurangbranschen.

De mest autentiska medeltida estniska rätterna hittar du på restaurangen Olde Hansa i gamla stan. Recept som har hållits hemliga i ungefär 700 år är ett verkligt välsmakande julmirakel.

Om du vill dröja dig kvar i den magiska sagovärlden kan du besöka en annan medeltida skatt några byggnader längre bort, III Draakon. Denna mörka, hemlighetsfulla krog har en mystisk stämning och mättande mat som värmer upp dig efter en lång vandring genom den snöiga staden.

Visit the Olde Hansa restaurant in the Old Town for authentic Estonian dishes

Photo on visit Estonia

De mest romantiska sammankomsterna och överdådiga festerna i Tallinn genom historien ägde säkert rum på det eleganta Kadriorgpalatset.

Slottet i barockstil byggdes på 1700-talet och är nu ett konstmuseum som är öppet för besökare.

Dess drömlika interiör och exteriör utstrålar en unik charm på vintern, när de klara färgerna är i kontrast med den grå omgivningen. Lite fransk elegans mitt i den karga vinterkylan – en fantastisk kombination.

The graceful Kadriorg Palace, covered in snow

Photo on Unsplash

 

 

Ett paradis av street food

Tallinn har något för alla matälskare med allt från traditionell surkål med ugnsstekt potatis till saftiga burgare med frasiga frites.

Viru Food Hall och marknaden Balti Jaam fylls med folk som smakar på mat från lokala bönder, tonåringar som spenderar sina julklappspengar på snabbmat och besökare som vandrar i förundran över de många godsakerna omkring dem.

Place a visit to the Viru Food Hall for Tallinn’s food scene

Photo on visit Estonia

Det industriella Telliskivi-distriktet är en samlingspunkt för Tallinns kreativa ungdomar och de som är ute efter lokala designprylar.

Telliskivi är fullt av väggmålningar i avantgarde-stil och små kaféer där folk trängs för att värma upp sig i det kalla vädret – ett besök är ett måste oavsett säsong. Det främsta landmärket är fotografimuseet Fotografiska Tallinn, vars utställningar får besökarna att tänka utanför ramarna och se världen från ett annat perspektiv.

Plan a visit to the Fotografiska Tallinn photography museum

Photo on visit Estonia

Affärsdistriktet Rotermann ger uttryck för Estlands nordliga vibe med sina minimalistiska tegel- och glasbyggnader.

Förutom höga kontorsbyggnader är Rotermann också hemvist för Røst, ett av stadens allra bästa konditorier. Detta glutenfria paradis är ett skandi-inspirerat surdegsbageri och mysigt kaffebryggeri som bjuder in alla besökare att koppla av med ett bakverk och en varm dryck.

Ahead to the Røst if you are looking for one of the most delicious bakeries in town

Photo on visit Estonia

 

 

Vandring genom skogen

Estlands vintergröna skogar ser grönare ut än någonsin mot bakgrund av den vita snön. Upptäck Estlands vackra natur genom att boka en off road-rundtur på Pakri-halvön.

Under rundturen får besökarna åka genom skogar och längs en naturskön kustlinje och dessutom se befästningar från första världskriget och Sovjettiden.

Lighthouse on the Pakri Peninsula in winter

Photo on Pakri tuletorn

Om du inte gillar hjul kan du åka hundsläde istället! Åk på utflykt till skogarna i naturreservaten Järvselja och Peipsiveere och se det frusna landskapet från en hundsläde.

I utflykterna ingår alltid en mysig lägereld och picknick som är en perfekt avslutning på en aktiv dag ute i naturen.

See the snow on Tallinn's landscape from a dog-pulled sled

Photo on visit Estonia

Skogarna i Estland döljer ibland magiska platser i form av rökbastur. För att värma upp kroppen efter en lång dag utomhus är en rökbastu precis vad du behöver.

Dessa små bastur, som ofta ligger nära en sjö för ett uppfriskande dopp efteråt, finns över hela landet och ger en speciell renande upplevelse.

Rökbastun på gården Jantsu Talu kombinerar bastubadandet med en traditionell kopp lokalt örtte och en speciell bastukvist som verkligen sätter fart på blodomloppet.

Enjoy a local herbal tea and a special sauna whisk on the Jantsu Talu farm

Photo on visit Estonia

På soliga vinterdagar behöver du rätt kläder och utrustning och sedan är du klar att utforska naturen på skidor!

Estlands främsta skidort finns i staden Otepää. Känn det friska vintervinden på kinderna när du susar ner för backarna eller utforska de skogslederna i maklig takt på längdskidor.

 

Boka flyg till Tallinn

 

 

Cover photo by Live Riga
Text av Marta Metuzāle

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram