Varför besöka Baltikum på hösten

Varför? Därför att de tre baltiska skönheterna – Estland, Lettland och Litauen – lockar besökare med fridfull natur, ett mångsidigt kalejdoskop av konst och kultur, och en spännande säsongsbetonad matscen full av oväntade upptäckter för en uppfriskande höstresa.

Så om du planerar att åka till Baltikum i höst så har vi den ultimata måste-listan över inspirerande platser och upplevelser.

 

 

Lettland

Otämjda naturliga smaker

Från snabbt utvecklande torgmatplatser och kreativa street food-ställen till exklusiva restauranger inspirerade av europeiska rätter och moderna tolkningar av lettiska smaker – allt kryddat efter säsong och med lokala produkter – Rigas matscen sover aldrig.

Visit Agenskalns market - its gathers together seasonal delights from all over the country

Photo on Instagram

Den nyrestaurerade Āgenskalns Market, en jugendpärla vad gäller arkitektur och en samlingsplats för bönder att erbjuda säsongsbetonade läckerheter från hela landet: äpplen, bär, svampar, nybakat bröd, rökt kött, konserverade varor och andra delikatesser.

Den övre våningen har en matgalleria fylld med globala maträtter, medan Klapkalnciema Zivis-ståndet på utegården erbjuder kunder näringsrik fisk året runt.

Max Cekot Kitchen offers a ten-course modern Latvian cuisine meal

Photo on Live Riga

Håll dig på Daugava-flodens vänstra strand för att utforska Torņakalns och dess meditativa parker, mäktiga höstfärgade träd och charmiga träbyggnader.

Beläget i en före detta träbearbetningsfabrik i ett industriellt hörn av grannskapet, erbjuder den fina middagsupplevelsen på Max Cekot Kitchen en tio-rätters avsmakningsmeny med fokus på det moderna lettiska köket.

Menyn ändras varannan månad och matserveringen påminner om en teaterföreställning.

Enjoy a tasteful meal in picturesque Līgatne at restaurant Pavāru māja

Photo on Instagram

En än djupare naturrotad matlagningsupplevelse väntar bortom huvudstaden. I pittoreska Līgatne målar Gauja National Parks vildmark en perfekt bakgrund för Pavāru Māja slow-food-filosofi.

Belägen i centrum av denna före detta pappersbruksstad bjuder restaurangen gästerna på en fyrarätters lunch eller sexrätters avsmakningsmeny till middag. Allt baseras på gårdsodlade råvaror och vilda, säsongsbetonade produkter tillagade enligt principen “nose to tail” (inget på djuret går till spillo) och serveras på ett enkelt men smakrikt vis.

Pavāru Māja serves food based on a perfect background for the slow-food philosophy

Photo on Instagram

Produkterna förvaras i gamla sandstenskällare medan restaurangens trädgård ger en fräsch belöning från naturen samt bins produkter till bordet.

 

 

Spännande oberoende museer

Hösten innebär den årliga återfödelsen av kulturlivet i Riga med ett överflöd av biofestivaler, opera- och balettpremiärer, början på nya teatersäsonger, regelbundna symfoniska föreställningar och konstutställningar.

Zuzeum café and Shop is a work of art in and of itself

Photo on Live Riga

Om du överraskas av regn kan du dyka in på ett av de små privata museerna för lite intellektuellt skydd och arkitektonisk inspiration.

Zuzeum Art Centre lyser med sin ljusa orange innergård och inbjuder besökare att utforska en av världens största privata samlingarna av lettisk konst samt några stjärnnamn från den internationella konstscenen.

Det är värd för regelbundna tillfälliga utställningar och kreativa popup-evenemang som workshops för barn och yogakurser.

Zuzeums café och butik är ett konstverk i sig – njut av skräddarsydda drinkar och snacks tillsammans med udda designföremål, böcker och vykort till försäljning.

Ola Foundation is a meeting point for art, music, and creative discussions

Photo on Ola Foundation

Den nya Ola Foundation – en mötesplats för konst, musik och kreativa diskussioner – är gömd bland lindarna i Ķīpsala, en stadsdel fylld av traditionell trä-arkitektur med utsikt över Daugava-floden.

Vid sidan av pianokonserter visar den permanenta utställningen med verk av lettiska konstnärer, med titeln Changed Unchanged, konst skapad mellan 1984 och 2022.

Ett boutiquehotell med tio mysiga rum ligger nära den cirkulära Ola-byggnaden i betong och glas.

Žanis Lipke Memorial is a museum dedicated to the rescuer of Jews during the second world war

Photo on Instagram

I Ķīpsala ligger också Žanis Lipke Memorial – ett museum tillägnat en räddare av judar från Rigas ghetto under andra världskriget – som är väl värt ett besök för en djup historisk resa och en speciell arkitektonisk upplevelse.

Minnesmärkets utformning hämtar inspiration från de skjul täckta med tjära som Ķīpsalas fiskare och sjömän använde sig av.

 

 

Pittoreska städer

Att lämna staden för en dos natur och tillbringa en helg bland skog, ängar och våtmarker är en del av varje lettländares DNA.

Det som förenar dem alla på hösten är trafikstockningarna på väg till staden Sigulda, där underbart färgsprakande lövverk pryder den slingrande Gauja-flodens dalgång, dess kuperade landskap, urgamla skogar och vida raviner.

Visit the reconstructed medieval Turaida castle with its beautiful surrounding

Photo on Unsplash

Den klassiska planen för en dag i Sigulda och närliggande Turaida inkluderar Djävulsklipporna, Krimulda Manor House med dess slottsruiner och den förtrollade Gūtmanis-grottan följt av en promenad uppför backen till Turaida Castle.

En klättring till toppen av slottstornet belönas med ett hisnande spektrum av höstnyanser.

The adrenaline-packed Tarzāns Adventure Park will guarantee an active leisure

Photo on Tarzāns

Området erbjuder massor av utomhusaktiviteter, från korta promenader på olika vandringsleder till äventyrliga flerdagarsvandringar.

Den adrenalinfyllda Tarzāns Adventure Park består av 140 olika hinder inklusive en kälkbana, katapult och jättegunga.

För riktiga våghalsar är ett bungyjump från linbanan 43 meter ovanför Gauja-floden en oförglömlig upplevelse.

Kuldīga - the small picture-perfect town, will be a perfect destination for romantics

Photo on visit Kuldīga

Kuldīga är ett annat magnetiskt dagsutflyktsmål. Den lilla pittoreska staden i Kurzeme-regionen lockar besökare med smala kullerstensgator och romantiska trähus.

Den är också vida känd för sin vattenattraktion, Venta Rapids – Europas bredaste vattenfall, som man kan vada över när vädret tillåter.

A new cultural, co-working, and leisure hotspot in Kuldīga - Kaļķu Street Quarter

Photo on visit Kuldīga

På senare tid har staden fått alltmer moderna vibbar tack vare konststudenter och andra kreativa krafter.

Kaļķu Street Quarter är en ny kulturell, samarbetes- och fritids-hotspot beläget i ett före detta industriområde. Här hittar man Duna Brewery, Curonia Coffee Roasters, en metallverkstad, en kosmetisk konceptbutik, en BBQ-restaurang och andra lockande hyresgäster.

Den världsberömda pianobyggaren Dāvids Kļaviņš har också flyttat sin tillverkningsanläggning till Kuldīga för att skapa sina unikt utformade pianon. Hör instrumenten den 7–9 september under Kuldīga Pianos internationella pianomusikfestival.

 

Boka flyg till Riga

 

 

Estland

Michelin-stjärnig matupplevelse

Estland var först av de baltiska staterna att hamna på den eftertraktade listan över restauranger i Michelin Guide.

Restaurant's 180° by Matthias Diether bar warms guests up for the following culinary experience

Photo by Lauri Laan on Instagram

I år hamnade landets 34 restauranger i rampljuset och NOA Chef’s Hall i Tallinn fick ta emot en stjärna medan 180° by Matthias Diether för närvarande är den första och enda 2-stjärniga restaurangen i Estland.

För att tala Michelin Guide-språk, de är definitivt “värda en omväg” när du är på resande fot.

Restaurant 180° by Matthias Diether offers a four- or six-course tasting menu with a matching drink

Photo by Lauri Laan on Instagram

Matthias Diethers restaurang vid hamnen är döpt efter den 180-gradiga utsikten från det U-formade öppna köket. Den har en futuristisk bar som värmer upp gästerna inför den engagerande kulinariska upplevelsen som följer.

Fyra- eller sexrätters avsmakningsmeny med kompletterande drycker erbjuder ambitiösa, moderna kreationer på tallriken, där detaljerade smak- och konsistenskontraster möts.

At the restaurant, NOA Chef’s Hall, enjoy Michelin-starred dishes with a beautiful sea view

Photo on Instagram

NOA Chef’s Hall är å sin sida en mystisk, skräddarsydd upplevelse vackert belägen vid havet.

Högklassiga gourmet-ingredienser från hela världen och färsk fisk möter lokalt framställda och konserverade produkter på en engagerande sjurättersmeny.

Fotografiska Restaurant focuses on sustainability and eco-friendly dining

Photo on Instagram

Den stilfulla takrestaurangen Fotografiska Restaurant fokuserar å andra sidan på hållbarhet och miljövänlig mat och har också tilldelats en speciell Grön stjärna.

Deras “blad till rot, nos till svans”-koncept innebär att inget går till spillo, medan menyn innehåller moderna regionala och ekologiska smaker som möter en nordisk twist, en hantverksmässig touch och djärv säsongsvariation.

Honungen kommer från bikupor på Fotografiska museets tak, och mixologerna gör sirap av köksrester, som till exempel innanmäten från pumpor.

From November 1 to 7 in 2023, visit Tallinn restaurant week for versatile dining experiences at special prices

Photo on Tallinn restaurant week

Från 1 till 7 november firar Tallinn Restaurant Week Estlands exceptionella gastronomiska framgång, och erbjuder ännu mer mångsidiga matupplevelser till specialpriser.

 

 

Samtida kultur

Tallinn är främst känt för sina mysiga historiska detaljer som andas Gamla stan och medeltiden, men omfattar också en djärv blandning av samtida konst, design och kultur.

See prototypes of incredible inventions come to life at PROTO Invention Factory

Photo by Linda Jēkabsone

Kalamaja-området var en gång en medeltida fiskeby som senare utvecklades till ett modernt industricentrum med bostäder för fabriksarbetare.

Några av de mest innovativa museerna för familjer, som Energy Discovery Centre och Proto Invention Factory ligger här.

I hjärtat av Kalamaja ligger Telliskivi Creative City i tidigare övergivna lager som nu förvandlats till alternativa shoppingställen, bohemiska barer och matställen med en strålande atmosfär och kreativ gatukonst.

Telliskivi Creative City, with its shopping points, bohemian bars, and food spots

Photo on Instagram

Med mer än 800 olika kulturevenemang som äger rum här under året, finns konstgallerier som Juhan Kuus Documentary Photo Centre jämte lokala nystartade företag, teater- och dansstudior och estniska designverkstäder.

Kvarteret Telliskivi kröns av den orange tegelfasaden på konstfotograficentret Fotografiska Tallinn, som står värd för utställningar i världsklass och är en av världens ledande fotografinstitutioner.

The Kumu Art Museum's circular building with curved and spherical forms

Photo on Unsplash

Kumu Art Museum ligger intill de vackra, blommande markerna vid Kadriorg-palatset och visar estnisk konst från 1700-talet fram till 1945 tillsammans med tillfälliga utställningar om 1900-talets avantgarde, historia och mode.

Museets cirkulära byggnad med dess höga atrium invigdes 2006 och ritades av den finska arkitekten Pekka Vapaavuori, som balanserade svängda och sfäriska former med naturmaterial som samsas i harmoni med den omgivande parken.

Kai Art Center is the cultural heart of the former shipyard Noblessner Quarter

Photo on Tripadvisor

För fler konstupplevelser, bege dig till Contemporary Art Museum of Estonia beläget i en före detta kontorsbyggnad på däcket av ett gammalt pannhus, Kai Art Centre i det tidigare varvet Noblessner Quarter och Tallinn Art Hall i Gamla stan.

 

 

Magnetisk natur och intellektuell historia

Estland är fullt av nationalparker, vandringsleder, gårdar, fågelskådningsplatser och ridanläggningar.

Med en låg befolkningstäthet och regionens renaste luft har landet gott om orörd natur, där tre fjärdedelar ytan är täckt av skog och myrar. Estland har också en mängd öar – samtliga tysta, lugna och orörda.

Estonia's largest island - Saaremaa, lies just a short ferry ride from the western coast

Photo on Unsplash

Saaremaa Island är täckt av tallskogar och enbärslundar och ligger bara en kort färjeresa från Estlands västkust.

Denna, landets största ö, är prydd av gamla fyrar och väderkvarnar samt sönderfallande fästningar och kyrkor. Kustlinjen verkar sträcka sig för evigt, och landsvägarna är perfekta för cykling eller vandring.

Vilsandi nationalpark har den längsta vandringsleden som bär ända till den pittoreska Kiipsaare-fyren.

Koigi-mossen bjuder på rik flora och ljud av vilda djur samt en fyra kilometer lång vandringsled och ett utsiktstorn.

A couple enjoying time at Arensburg Boutique Hotel and Spa

Photo on Instagram

Efter en ordentlig promenad är det en självklarhet att skämma bort sig själv i ett spa. Olika behandlingar erbjuds på ön, inte minst i semesterorten Kuressaare.

Arensburg Boutique Hotel and Spa står en modern bastu- och poolanläggning i kontrast till läget i en 300 år gammal herrgård.

Asa Spa Hotel är å sin sida det nyaste och största vatten- och bastucentret, med sju olika bastur, en vattenrutschbana, en pool, avkopplande bubbelpooler och ett varmt japanskt bad.

Tartu is a place where vibrant bohemian student life and history meet

Photo on Unsplash

Höjdpunkten i södra Estland är Tartu – den äldsta staden i Baltikum och den estniska kulturens intellektuella huvudstad och vagga.

Som hem för norra Europas äldsta universitet och banbrytande upptäckter sedan 1600-talet, är Tartu fortfarande en plats där pulserande bohemiskt studentliv och historia möts.

Ta dig runt till fots, eller hyr en cykel, och koppla av på charmiga kaféer för att fånga andan av månghundraårig vetenskaplig kultur och kreativitet.

The Estonian National Museum's impressive building

Photo on Flickr

Tartu är smockfull av konsertlokaler, tematiska festivaler, utställningshallar, teatrar, kyrkor och museer.

Höjdpunkten här är Estonian National Museum, en vagga för estnisk etnografi och folkkonst utställd i en imponerande byggnad uppställd som en fortsättning på ett före detta militärflygfält mitt i ödemarken, med dess tak som expanderar mot himlen.

 

Boka flyg till Tallinn

 

 

Litauen

Omtolkad historisk cuisine

Vilken maträtt skulle kunna konkurrera med cepelinai, ikoniska potatisdumplings formade som zeppelinare och fyllda med kött, ost eller svamp?

Bovete-boba, cibulinė-soppa, rökt skilandis… Det litauiska köket ståtar med månghundraåriga kulinariska traditioner, och varje region har något extraordinärt att erbjuda.

Have a meal in the 16th-century Gothic cellars at Lokys restaurant

Photo on Tripadvisor

Lokys, en 50-årig familjerestaurang i det medeltida Merchant House i Vilnius, erbjuder en exceptionell resa tillbaka i tiden till det litauiska kökets rötter. Kocken Rita Keršulytė-Ryčkova samarbetade med historiker för att studera det lokala gastronomiska arvet.

Här möter natur och hälsosamma ingredienser modern teknik, men restaurangen fokuserar också på skogsmat – som bär, svamp, nötter och vilt – inspirerad av de litauiska storhertigarnas livsstil, deras herrgårdar och deras jakter.

Menyns höjdpunkter inkluderar en vildsvinsstek prisad av storhertig Gediminas, en bävergryta och rostad havskatt med en nöt-och-senapsskorpa.

Lokys är också värt ett besök för sina vin- och ölprovningar.

The Pažaislis Monastery complex is one of the most striking examples of Baroque architecture in Lithuania

Photo on Lithuania travel

Det fridfulla Pažaislis-klostret som grundades av kamaldolesiska munkar är ett av regionens mest slående exempel på barockarkitektur.

Den romantiska pärlan från 1600-talet har konstverk av italienska mästare medan kyrkans välvda valv lockar med konserter och festivaler.

The Monte Pacis restaurant offers classic recipes combined with modern Oriental expression

Photo on Tripadvisor

Bredvid det sakrala Heritage Museum och den historiska klosterensemblen erbjuder restaurangen Monte Pacis sin egen tolkning av historiska rätter med en modern twist.

À la carte-menyn speglar denna plats ädla historia och fridfulla atmosfär; Barockköket är rotat i säsongsvariationer och rika, färgglada smaker, medan klassiska recept kombineras med moderna orientaliska uttryck.

 

 

Trendiga inneställen

Vilnius firar sitt 700-årsjubileum under 2023, och hösten i år kommer att vara fylld av en till synes oändlig mängd uppträdanden, konst, musik och underhållning som återspeglar stadens kraftfulla anda.

Men listan över viktiga platser som förknippas med kultur och konst är mycket längre.

Vilnius multifaceted Užupis district

Photo on Go Vilnius

En modern klassiker i Vilnius är den mångfacetterade stadsdelen Užupis.

Hip och ganska liten, med en stark anda av självständighet (som till och med deklarerades offentligt i slutet av 1990-talet) och skild från Gamla stan av Vilnelė-floden, lockar Užupis till sig oberoende konstnärer, intellektuella och bohemiska tänkare. Den är fylld med skulpturer och konstinstallationer, pågående utställningar och inspirerande kaféer.

Loftas is an open-air gallery of street art, sculptures, and installations

Photo on Go Vilnius

Loftas – ännu en aktiv kulturell plats med en rad live-evenemang, musikuppträdanden, filmvisningar och tvärvetenskapliga konstprojekt – har fyllt en övergiven stadsdel med nytt liv.

Det enorma internationella utomhusgalleriet med gatukonst, skulpturer och installationer placerade på gården till en före detta fabrik är gratis och öppet dygnet runt.

Head to the MO Museum for world-class modern art and architecture

Photo on Go Vilnius

För modern konst och arkitektur i världsklass beger du dig till det nya MO Museum, designat av arkitekten Daniel Libeskind. Där visas verk av ett urval av de främsta litauiska konstnärerna och erbjuder en mängd tematiska evenemang.

Have a unique experience - visit the opened to public Lukiškės Prison

Photo on Tripadvisor

Den mest extraordinära nykomlingen i den litauiska huvudstaden är Lukiškės Prison, ett äkta fängelse som verkade i 118 år och sedan förvandlades till en konstlokal, ett hem för 250 kreatörer och konstnärer samt en plats för lärande, kulturell utforskning, teaterfestivaler, filmvisningar och musikuppträdanden.

Platsen har även fungerat som filminspelningsplats för olika internationella projekt.

För den som vill ta en närmare titt kan byggnadskomplexet med sin klosterliknande struktur, massiva innergård och kyrka utforskas via guidade turer både dag och natt.

 

 

Ljuvligt kustliv och hälsoresor

Den litauiska kusten är känd för sina vattenaktiviteter och upp till 90 kilometer stränder.

Klaipėda, Kretinga, Neringa, Šilutė och Palanga har alla gott om häftigt minimalistiska baltiska havslandskap och silkeslena sandstränder. Och de är ännu mer charmiga när högsäsongen är över!

Discover the beauty of amber at Mizgiris Amber Gallery-Museum in Nida

Photo on Amber Gallery-museum

Vandra på de ändlösa stränderna på jakt efter den lokala ädelstenen, bärnsten. Även om det du hittar på stranden visar sig vara en enkel sten, är det ändå en lyckobringare att ta med sig hem.

Mizgiris Amber Gallery-Museum i Nida visar unika bärnstensverk skapade av litauiska konstnärer, medan själva staden som ligger inbäddad på toppen av Curonian Spits charmar med kustarkitektur och en avslappnad atmosfär.

The Curonian Spit is a unique natural phenomenon

Photo on Unsplash

Curonian Spit är ett unikt naturfenomen, står med på UNESCO:s världsarvslista och benämns ofta som baltiska Sahara.

Det är en tunn skiva sanddyner med en doftande tallskog som skiljer Östersjön från Kuriska lagunen. Det bästa sättet att utforska området, även på hösten, är med cykel; cykelvägen löper längs hela den litauiska sträckan av halvön, cirka 50 kilometer.

Druskininkai is an official healthcare resort for those who want to get their personal health back

Photo on Lithuania travel

För att få en kontrast i naturen, bege dig till södra Litauen och Druskininkai, en litauisk kurort för hela året, älskad av semesterfirare sedan tidigt 1800-tal.

Omgiven av tallar, mineralkällor och fängslande landskap kommer denna plats att hjälpa dig att balansera både kropp och själ.

Skäm bort dig själv i bad med naturlig terapeutisk torv, drick mineralvatten och njut av den utsmyckade och färgglada träarkitekturen i de lokala villorna.

Ego SPA with access only for adults will guarantee a rest from everything

Photo on Booking

Tillflyktsorterna Druskininkai och Birštonas erbjuder massor av moderna spa- och hälsohotell att välja mellan där ett flertal även erbjuder kultur- och underhållningsprogram.

Karolis Dineika Wellness Park är utrustad med vandringsleder, utomhusgym och meditations-/yogaterrasser.

 

Boka flyg till Vilnius

 

 

Text av Olga Dolina

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram