Underbara Estland

Din guide till wellness, fine dining och stadsäventyr i denna baltiska pärla

Promenera, cykla eller ta bussen för att se dig omkring i Tallinn och bocka av allt på din lista under en nöjesfylld helg: museer och kulturevenemang, stadsparker, fascinerande historiska sevärdheter och ljuvliga matupplevelser.

När du väl har kommit till Estlands kompakta huvudstad kommer du naturligtvis att förstå varför Tallinn är ett idealiskt resmål för en minisemester.

Du kommer garanterat få tid för avkoppling och vilja stanna längre, mycket längre.

 

Boka flyg till Tallinn

 

 

Ägna en helg åt en tidsresa i Tallinn

Tallinn är en mångfaldig stad där medeltiden sammanstrålar med moderniteter.

Inled gärna din resa med ett besök till stadens ikoniska gamla stad. De medeltida byggnaderna som är häpnadsväckande välbevarade och de vindlande gränderna ger dig en känsla av att vara med i en film.

Tallinn's old town has stunningly well-preserved medieval buildings

Photo by Kaupo Kalda on Visit Estonia

Lär dig mer om Estlands historia på Tallinns bästa museer, från de underjordiska gångarna i Kiek in de Kök till Storgillets hus med utställningar från Estlands historiska museum. Få dessutom en fascinerande inblick i Estlands sjöfartshistoria på Estlands sjöfartsmuseum – där vi rekommenderar dig att besöka kaféet högst upp i tornet för en fin utsikt över staden.

In the Estonian National Museum, take a look at how Estonians used to live

Photo by Berta Vosman on Visit Estonia

Det är dock inte det enda stället där du kan upptäcka storartade vyer över Tallinn, även flera av stadens kyrktorn bjuder på storslagna utsiktsplatser.

Då en rundvandring i Tallinn kan kännas som en resa tillbaka i tiden, kan det vara en bra idé att förstärka upplevelsen ytterligare med en måltid direkt från medeltiden.

Olde Hansa är en turistfavorit av goda skäl. Serveringspersonal i linnedräkter glider fram i matsalen i stearinljusens sken medan musiker knäpper på sina lutor och vrider melodier ur vevliran. Inga potatisar eller tomater finns på menyn som går helt i medeltida stil.

In Olde Hansa restaurant, enjoy a meal like from the Middle Ages

Photo on Tripadvisor

Parken Kadriorg bör bli ditt nästa stopp i Tallinn och på väg till parken kan du flytta dig fram i tiden några århundraden, nämligen till 50-talsmiljön på Narva Café.

Detta traditionella kafé har knappt förändrats sedan det öppnade år 1947. Det ligger ungefär halvvägs mellan Kadriorgparken och Gamla stan vilket gör det till den perfekta platsen för en fika.

Efter fikastunden ta gärna en promenad i parken, där du finner Kadriorgpalatset och konstmuseet KUMU. Om vädret tillåter kan du även ta en promenad utmed Piritapromenaden.

Immerse yourself in the Kadriorg Art Museum - early European and Russian art

Photo on Visit Estonia

Avsluta dina stadsäventyr i Kalamaja, Tallinns hippaste stadsdel. En gång i tiden på ”fel sida av spåren” har området idag blivit populärt bland IT-specialister och unga familjer.

Alldeles intill järnvägsstationen hittar du marknaden Balti Jaam. Efter renovering år 2017 erbjuder den massor av olika alternativ för en snabb måltid eller inköp av färska råvaror.

Därifrån kan du vandra vidare och utforska området Telliskivi. En gång övergivna lagerlokaler som numera inhyser coola caféer och små butiker med ett ymnigt utbud av produkter från lokala formgivare. Barer och evenemangslokaler gör området till en livlig plats dygnet runt.

The view of the lively Telliskivi area

Photo by Kaupo Kalda on Visit Estonia

Vid strandlinjen i Kalamaja hittar du Noblessnerområdet. Medan skorstenar påminner besökare om områdets industriella förflutna har havsläget förvandlat det till ett av Tallinns mest eftertraktade områden att bo i.

Som tur är behöver du inte bo här för att kunna njuta av en drink på terrassen vid småbåtshamnen i solnedgången!

Noblessner area is a perfect place to enjoy the sunset and drink

Photo by Kaupo Kalda on Visit Estonia

Barn brukar älska de fängslande upplevelserna på Upptäckarverkstaden PROTO och de interaktiva utställningarna på näraliggande Flyghamnen (Estlands sjöfartsmuseum).

Let your kid immerse in experiences at PROTO Invention Factory

Photo by Virgo Haan on Visit Estonia

 

Boka flyg till Tallinn

 

 

Avnjut Estlands tolkning av det nya nordiska köket

Estniska kockar har tagit till sig det nya nordiska köket och uppdaterat uråldriga matlagningsmetoder, som rökning och fermentering, till att passa moderna finsmakare samtidigt som de gärna framhäver överflödet av lokala råvaror från Estlands fält, skogar och vattendrag.

Fresh products from Estonia's farmers

Photo by Renee Altrov on Visit Estonia

Det estniska köket är djupt rotat i bondesamhällets rejäla mat. Förutom den egna skörden brukade bönder ge sig ut i skogarna för att berika sina tallrikar med läckerheter från naturen – vilda svampar och bär, aromatiska gröna örter, söt björksav och vilt såsom vildsvin, hjort, älg och gäss.

I en tillbakablick på svunna generationer dukar dagens estniska kockar gärna bordet med säsongsmat från lokala producenter. Deras ansträngningar har inte gått obemärkt förbi, då Estland år 2022 välkomnade den prestigefyllda MICHELIN-guiden och blev det första landet i Baltikum som togs med.

Michelin-starred Estonia's chef preparing dish in bog

Photo by Renee Altrov on Visit Estonia

Tack vare MICHELIN-guidens ankomst har Estland fått ett rykte som en fine dining-destination bortom allfarvägarna.

Eleganta 180° by Matthias Diether toppar listan med två eftertraktade MICHELIN-stjärnor. Köksmästare Matthias Diether fick sin första MICHELIN-stjärna i Berlin och numera lockar hans kreativa, ambitiösa rätter ivriga finsmakare till hans restaurang i Noblessnerområdet.

Längre norrut vid bukten hittar fine dining-entusiaster NOA Chef’s Hall med en MICHELIN-stjärna. Medan matgästerna blickar ut över havet kan de njuta lika mycket av matkonsten på tallrikarna som av den romantiska utsikten.

Enjoy a mouthwatering dinner and a romantic view at the NOA Chef’s Hall

Photo by Mariann Liimal on Visit Estonia

Passligt nog för ett land som satsar stort på hållbar turism har Estland även två restauranger med grön MICHELIN-stjärna.

Fotografiska på översta våningen i det moderna fotografimuseet med samma namn och SOO, Maidla Nature Villas intima restaurang, erbjuder två helt olika matupplevelser.

Båda är dock lika engagerade i hållbarhetstänkande och miljövänlighet.

Restaurant SOO has a MICHELIN Green Star

Photo on Visit Estonia

 

Boka flyg till Tallinn

 

 

Återhämta dig på lyxiga wellnesscenter

Spa och bastu är två toppattraktioner i Estland. Båda är som bäst när de avnjuts rofyllt i tystnad, kanske med undantag för naturens egna ljud.

Som ett av de mest glesbefolkade länderna i Europa har Estland gott om utrymme där du kan sträcka ut dig och koppla av, långt från stadens brus.

Recharge yourself at the Saka Manor Spa

Photo by Kertin Vasser on Visit Estonia

De bästa spaanläggningarna i Estland är resmålen i sig.

Öster om Tallinn, undangömt i en renoverad herrgård i Lahemaa nationalpark, erbjuder Vihula Manor Country Club & Spa lyxiga spabehandlingar, utsökt mat och lättillgängliga vandringsleder för en romantisk, men aktiv minisemester.

Vihula Manor Country Club & Spa are tucked away from the city into Lahemaa National Park

Photo by Priidu Saart on Visit Estonia

Väster om Tallinn hittar du LaSpa i den lilla kustbyn Laulasmaa. Deras spahotell erbjuder wellness-behandlingar och moderna rum bara några meter från en lång sandstrand.

Förutom spaanläggningen är deras restaurang Wicca i sig ett tillräckligt skäl till en 45 minuters bilresa ut från Tallinn!

The restaurant Wicca at the LaSpa will be a great reason to get away from the city

Photo by Ken Oja on Visit Estonia

I Estland är bastubad ett måste för varje wellness-semester. Även om du väljer att avstå från de flotta spabehandlingarna har du fortfarande mycket att välja på, eftersom även de minsta stugorna i skogen har en egen bastu.

Prova spegelhuset ÖÖD, trädhuset i Sambliku, eller övernatta i ett glampingtält med bastu vid Hara hamn.

The ÖÖD mirror cabin will guarantee a stay in the forest with all the comforts

Photo on Visit Estonia

Om du planerar att äta middag på SOO, tänk då på att några av stugorna vid Maidla Nature Villa har bastu eller badtunna och att anläggningen även kan erbjuda wellness-behandlingar som massage, andningsövningar, och yoga.

Experience stunning views in a cosy yet luxurious atmosphere at the Maidla Nature Villa

Photo by Priidu Saart on Visit Estonia

Om du inte kan undkomma Tallinns magnetiska dragningskraft kan du njuta av vila och avkoppling även innanför stadsgränserna.

Iglupark erbjuder mysiga stugor vid vattnet bredvid deras moderna vedeldade bastur, bara ett par steg från några av Tallinns bästa middagsställen.

 

Boka flyg till Tallinn

 

 

När är den bästa tiden att besöka Estland?

Estlands mest berömda festival, Sång- och dansfestivalen, arrangeras vart fjärde eller femte år, på Sångarfältet i Tallinn.

Det är det bästa tillfället att se Estlands imponerande repertoar av folksånger och danser framförda av tiotusentals deltagare i en föreställning som saknar motstycke.

Folkmusiken spelade en viktig roll vid bevarande av minnet av Estlands första självständighet år 1918. Den hjälpte att ena landet i strävan efter självständighetens återupprättande i slutet av 1980-talet.

Den har därefter tagits med på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv.

Estonia's Song and Dance Celebration could be a great reason to visit Estonia

Photo by Jaanus Ree on Visit Estonia

Från sportevenemang till filmfestivaler och konserter har Tallinn en fullspäckad evenemangskalender att erbjuda hela året runt. Dock är juletiden skäl nog för att komma tillbaka hit gång på gång.

Framröstad som en av Europas bästa julmarknader kan Tallinns julmarknad charma även självaste Grinchen.

Tallinn Christmas Market is voted as one of the top markets in Europe

Photo by Sergei Zjuganov on Visit Estonia

Den ståtliga granen mitt på Rådhustorget, knapriga pepparkakor och glögg från matstånden samt varma ullvantar och handgjorda julprydnader… den estniska julen är en jul du helt säkert kommer att minnas livet ut.

 

Boka flyg till Tallinn

 

 

visit estonia logo

Cover photo by Kaupo Kalda on Visit Estonia

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram