Hvorfor burde du besøke Baltikum om høsten?

Hvorfor? Fordi de tre baltiske skjønnhetene – Estland, Latvia og Litauen – kan friste besøkende med urørt natur, et mangfoldig kaleidoskop av kunst og kultur, og et spennende sesongbasert mattilbud fylt med uforutsette opplevelser for en oppkvikkende høsttur.

Derfor får du her den ultimate listen over inspirerende steder og opplevelser hvis du planlegger å besøke Baltikum om høsten.

 

 

Latvia

Ville, naturlige smaker

Fra mathaller i rask utvikling og kreative kneiper med gatemat, til eksklusive restauranter inspirert av europeiske kjøkken og moderne tolkninger av latviske smaker – det hele krydret med lokale råvarer i sesong – Riga er matbyen som aldri sover.

Visit Agenskalns market - its gathers together seasonal delights from all over the country

Photo on Instagram

Det nyrestaurerte Ägenskalns-markedet, er en arkitektonisk art nouveau-perle. Her finner du bønder fra hele landet som selger sesongens råvarer: epler, bær, sopp, nystekt brød, røkt kjøtt, hermetikk og andre delikatesser.

I toppetasjen ligger det en mathall fullstappet med retter fra hele verden, mens det i bakgården serveres deilig fisk fra boden til Klapkalnciema Zivis året rundt.

Max Cekot Kitchen offers a ten-course modern Latvian cuisine meal

Photo on Live Riga

Hold deg på den vestlige bredden av elven Daugava for å utforske Tornakalns-området med sine meditative parker, mektige trær i høstens farger, og sjarmerende trebygninger.

I en tidligere snekkerfabrikk i et industrielt hjørne av nabolaget, tilbyr den eksklusive restauranten Max Cekot Kitchen en tiretters smaksmeny som fokuserer på det moderne latviske kjøkken.

Menyen endrer seg annenhver måned, og serveringen minner om en teaterforestilling.

Enjoy a tasteful meal in picturesque Līgatne at restaurant Pavāru māja

Photo on Instagram

En enda mer naturrettet matopplevelse finner du utenfor hovedstaden. I maleriske Līgatne, danner villmarken i Gauja nasjonalpark et perfekt bakteppe for slow-food-filosofien til Pavāru Māja.

Plassert i sentrum av denne gamle papirfabrikkbyen, serverer restauranten en fireretters lunsj eller seksretters middag som smaksmeny. Rettene er basert på gårdsdyrkede og ville, sesongbaserte råvarer, som er tilberedt etter «hode til hale»-prinsippet og servert på en enkel, men smakfull måte.

Pavāru Māja serves food based on a perfect background for the slow-food philosophy

Photo on Instagram

Råvarene lagres i eldgamle sandsteinskjellere, mens restauranthagen forsyner bordene med fersk overflod og bieprodukter fra naturen.

 

 

Spennende, uavhengige museer

Høsten representerer den årlige gjenfødselen til Rigas kulturliv. Da arrangeres en rekke kinofestivaler, opera- og ballettpremierer. Dette er starten på en ny teatersesong, regelmessige symfonikonserter og kunstutstillinger.

Zuzeum café and Shop is a work of art in and of itself

Photo on Live Riga

Hvis regnet skulle komme uventet på deg, kan du stikke innom en av de små private museene for å få et intellektuelt tak over hodet og finne litt arkitektonisk inspirasjon.

Zuzeum kunstsenter stråler med sin fargesterke oransje gårdsplass. Her blir du invitert til å utforske en av verdens største private samlinger av latvisk kunst, i tillegg til noen store navn på den internasjonale kunstscenen.

Senteret arrangerer regelmessige utstillinger og kreative pop-up-arrangementer, som verksteder for barn og yogatimer.

Kafeen og butikken til Zuzeum er et kunstverk i seg selv – nyt en spesiallaget drink eller matbit omgitt av eksentriske designgjenstander, bøker og postkort til salgs.

Ola Foundation is a meeting point for art, music, and creative discussions

Photo on Ola Foundation

Det nye Ola Foundation – et møtested for kunst, musikk og kreative diskusjoner – er gjemt blant lindetrærne i Ķīpsala, et nabolag med vernet trehusbebyggelse langs Daugava.

Akkompagnert av pianomusikk viser den permanente utstillingen Changed Unchanged frem arbeider av latviske kunstnere fra 1984 til 2022.

Et boutique-hotell med ti koselige rom ligger rett ved den runde Ola-bygningen i glass og betong.

Žanis Lipke Memorial is a museum dedicated to the rescuer of Jews during the second world war

Photo on Instagram

I Ķīpsala finner du også Žanis Lipke Memorial – et museum tilegnet en av dem som reddet jøder fra ghettoen i Riga under andre verdenskrig. Her kan du gjøre et historisk dypdykk i spesielle arkitektoniske omgivelser.

Designet på minnestedet henter inspirasjon fra de tjærede bodene til fiskerne og sjømennene i Ķīpsala.

 

 

Maleriske småbyer

Det ligger i det latviske DNA-et å reise ut av byen i helgene for å få en dose natur i skogene, engene og våtmarkene.

Om høsten står bilene i kø inn til byen Sigulda. Der pryder fargerikt løvverk den buktende dalen langs elven Gauja med sine gamle skoger, åser og juv.

Visit the reconstructed medieval Turaida castle with its beautiful surrounding

Photo on Unsplash

En typisk dag i Sigulda og det nærliggende Turaida inkluderer Djevelklippene, Krimulda herregård med sine slottsruiner, og Gutmanhulen med en vandretur opp bakkene til Turaida borg.

Den bratte turen opp til toppen av tårnet belønnes med en spektakulær utsikt over fargesprakende høstløv.

The adrenaline-packed Tarzāns Adventure Park will guarantee an active leisure

Photo on Tarzāns

Området byr på en mengde utendørsaktiviteter, fra korte rusleturer på diverse turstier, til spennende fotturer over flere dager.

Fartsfylte Tarzāns klatrepark består av 140 forskjellige hindre, inkludert en kjelkeløype, en katapult, og en gigantisk huske.

For de modigste, er et strikkhopp på 43 meter fra gondolen over Gauja en uforglemmelig opplevelse.

Kuldīga - the small picture-perfect town, will be a perfect destination for romantics

Photo on visit Kuldīga

Kuldīga er et annet magisk reisemål for en dagstur. Den lille billedskjønne byen i Kurzeme-regionen lokker besøkende med smale brosteinsgater og romantiske trehus.

Den er også kjent for en særegen vannattraksjon. Venta-fossen er Europas bredeste foss, og kan vasses over når været tillater det.

A new cultural, co-working, and leisure hotspot in Kuldīga - Kaļķu Street Quarter

Photo on visit Kuldīga

I det siste har byen fått en mer moderne atmosfære takket være kunststudenter og andre kreative krefter.

Kaļķu Street Quarter er et hett nytt kulturelt, coworking- og fritidsområde som ligger i et tidligere industridistrikt. Her finner du Duna Brewery, Curonia Coffia Roasters, et metallverksted, en kosmetisk konseptbutikk, en BBQ-restaurant og andre spennende leietakere.

Den verdenskjente pianobyggeren Dāvids Kļaviņš har også flyttet produksjonen sin til Kuldīga for å skape de unike design-pianoene sine. Hør instrumentene fra 7. til 9. september, under den internasjonale pianomusikkfestivalen, Kuldīga Piano.

 

Bestill flyvninger til Riga

 

 

Estland

Michelin-stjerner til middag

Estland var det første av de baltiske landene som fikk en oppføring inn på den anerkjente listen over restauranter i Michelinguiden.

Restaurant's 180° by Matthias Diether bar warms guests up for the following culinary experience

Photo by Lauri Laan on Instagram

I år ble landets 34 representerte restauranter fremhevet, og NOA Chef’s Hall mottok én stjerne, mens 180° by Matthias Diether er den første og foreløpig eneste restauranten med to stjerner i Estland.

Som de sier i Michelinguiden, er de definitivt ‘verdt en omvei’ når man er ute og reiser.

Restaurant 180° by Matthias Diether offers a four- or six-course tasting menu with a matching drink

Photo by Lauri Laan on Instagram

Matthias Diethers restaurant nede ved havnen har fått navn etter den 180-graders utsikten man fra det hesteskoformede åpne kjøkkenet. Her finner du en futuristisk bar som varmer opp gjestene for den engasjerende kulinariske opplevelsen som følger.

Smaksmenyen på fire eller seks retter med vinpakke, tilbyr ambisiøse, moderne kreasjoner på tallerkenen, der detaljerte smaker og kontrasterende teksturer møtes.

At the restaurant, NOA Chef’s Hall, enjoy Michelin-starred dishes with a beautiful sea view

Photo on Instagram

NOA Chef’s Hall er på sin side en mystisk, skreddersydd opplevelse med en vakker beliggenhet ved sjøen.

Eksklusive gourmetingredienser fra hele verden og fersk fisk, møter lokale og konserverte råvarer i en spennende syvretters meny.

Fotografiska Restaurant focuses on sustainability and eco-friendly dining

Photo on Instagram

På den annen side fokuserer den stilige restauranten på taket til Fotografiska på bærekraft og miljøvennlig mat, og er blitt tildelt en spesiell Grønn stjerne.

Med sitt ‘blad til rot, nese til hale’-konsept er tilnærmingen deres å produsere null avfall. Menyen deres inneholder moderne regionale og økologiske smaker med en nordisk tvist og håndverksdetaljer, sterkt påvirket av årstidene.

Honningen kommer fra taket til Fotografiska museum, og miksologene lager sirup av rester fra kjøkkenet, slik som gresskaravskjær.

From November 1 to 7 in 2023, visit Tallinn restaurant week for versatile dining experiences at special prices

Photo on Tallinn restaurant week

Fra 1. til 7. november feirer Tallin Restaurant Week Estlands eksepsjonelle gastronomiske suksess, og tilbyr enda mer allsidige matopplevelser til spesialpriser.

 

 

Samtidskultur

Tallinn er først og fremst kjent for sin koselige historiske gamleby, men byen har også omfavnet en spennende blanding av samtidskunst, design og kultur.

See prototypes of incredible inventions come to life at PROTO Invention Factory

Photo by Linda Jēkabsone

I middelalderen var Kalamaja-strøket en fiskerlandsby. Senere utviklet den seg til et moderne industriområde med boliger for fabrikkarbeidere.

Noen av de mest innovative familiemuseene, slik som Energy Discovery Centre og Proto Invention Factory, ligger her.

I hjertet av Kalamaja, ligger Telliskivi Creative City i tidligere forlatte lagerbygninger som nå er gjort om til alternative handlesteder, bohembarer og matplasser med en levende atmosfære og kreativ gatekunst.

Telliskivi Creative City, with its shopping points, bohemian bars, and food spots

Photo on Instagram

Her foregår mer enn 800 forskjellige kulturarrangementer i løpet av året, og kunstgallerier som Johan Kuus Documentary Photo Centre ligger side om side med lokale grunderbedrifter, teatre og dansestudioer, og estiske designverksteder.

Telliskivi-kvartalet er kronet med den oransje mursteinsfasaden til kunstfotosenteret Fotografiska Tallinn, som arrangerer utstillinger på verdensnivå og er en av de ledende fotoinstitusjonene på kloden.

The Kumu Art Museum's circular building with curved and spherical forms

Photo on Unsplash

Godt plassert ved siden av den vakre, blomstrende eiendommen til Kadriorg-palasset, viser Kumu Art Museum estisk kunst fra det 18. århundre og frem til 1945, ved siden av midlertidige utstillinger fra det 20. århundres avantgarde, historie og mote.

Den runde museumsbygningen med det luftige atriet ble innviet i 2006 og er designet av den finske arkitekten Pekka Vapaavuori, som har balansert de runde formene med naturlige materialer som harmonerer med den omkringliggende parken.

Kai Art Center is the cultural heart of the former shipyard Noblessner Quarter

Photo on Tripadvisor

For flere kunstopplevelser, kan du dra til EKKM – det estiske museet for samtidskunst, som ligger i et tidligere kontorbygg på terrassen til et gammelt kjelehus; Kai Art Centre i det tidligere verftet Noblessner-kvartalet; og Tallinn Art Hall i gamlebyen.

 

 

Fengslende natur og intellektuell historie

Estland er fullt av nasjonalparker, turstier, gårder, steder for fugletitting, og rideanlegg.

Med lav befolkningstetthet og den reneste luften i regionen, har landet rikelig av urørt natur. Hele tre fjerdedeler av landområdene er dekket av skoger og myrer. Estland har også tallrike øyer som alle er stille, rolige og uberørte.

Estonia's largest island - Saaremaa, lies just a short ferry ride from the western coast

Photo on Unsplash

Øyen Saaremaa er dekket av furuskog og einerbærkratt, og ligger bare en kort fergetur ut fra vestkysten av Estland.

Dette er landets største øy, og er prydet med gamle fyr og vindmøller, i tillegg til forfalne festninger og kirker. Kystlinjen virker å strekke seg inn i evigheten, og landeveiene er perfekte å gå eller sykle på.

Vilsandi nasjonalpark har den lengste turløypen, som tar deg til maleriske Kiipsaare Lighthouse.

Koigi-myren har en rik flora, og du kan høre dyrelivet langs den fire kilometer lange turstien og i utkikkstårnet.

A couple enjoying time at Arensburg Boutique Hotel and Spa

Photo on Instagram

Etter en god tur, er det et must å skjemme seg bort på spa. Du kan få forskjellige behandlinger på øyen, og spesielt i resortbyen Kuressaare.

Arensburg Boutique Hotel & Spa har et moderne sauna- og bassenganlegg som står i fin kontrast til beliggenheten i et 300 år gammelt gods.

Asa Spa Hotel er på sin side det nyeste vann- og saunasenteret, med syv forskjellige badstuer, en vannsklie, et svømmebasseng, avslappende boblebad, og et varmt japansk bad.

Tartu is a place where vibrant bohemian student life and history meet

Photo on Unsplash

Høydepunktet i sørlige Estland er Tartu. Den eldste byen i Baltikum er den intellektuelle hovedstaden og vuggen til Estlands kultur.

Byen er hjem for Europas eldste universitet og har stått for banebrytende oppdagelser siden det 17. århundre – Tartu er fremdeles et sted der et levende bohemaktig studentliv møter historie.

Beveg deg rundt til fots eller lei en sykkel, og slapp av i sjarmerende kafeer for å føle sjelen til århundrer med vitenskapelig kultur og kreativitet.

The Estonian National Museum's impressive building

Photo on Flickr

Tartu er tettpakket med konsertlokaler, temafestivaler, utstillingshaller, teatre, kirker og museer.

Høydepunktet er Estlands nasjonalmuseum, en vugge for etnisk folkeforskning og folkekunst, i et imponerende bygg konstruert i forlengelsen av en tidligere militær flyplass, midt i ødemarken, med taket som strekker seg mot himmelen.

 

Bestill flyvninger til Tallinn

 

 

Litauen

Nytolkning av historisk matlaging

Hvilken rett skulle kunne måle seg med cepelinai, den legendariske potetballen som er formet som en zeppeliner og fylt med kjøtt, ost eller sopp?

Bokhvete-boba, cibulinė-suppe, røkte skilandis … Det litauiske kjøkken kan skryte av århundrelange kulinariske tradisjoner, og hver region har noe ekstraordinært å tilby.

Have a meal in the 16th-century Gothic cellars at Lokys restaurant

Photo on Tripadvisor

Lokys, en 50 år gammel familierestaurant i det middelalderlige Merchant House i Vilnius, tar deg med på en eksepsjonell reise tilbake i tid, til røttene til det litauiske kjøkken. Kjøkkensjef Rita Keršulytė-Ryčkova samarbeidet med historikere for å studere den lokale gastronomiske arven.

Her møter naturen og sunne ingredienser moderne teknologi, men restauranten fokuserer også på skogsmat – som bær, sopp, nøtter og vilt – inspirert av livsstilen til litauiske storhertuger, deres gods, og deres jaktselskaper.

Høydepunkter på menyen inkluderer en villsvinstek lovprist av Storhertug Gediminas, en bevergryte, og stekt steinbit med nøtte- og sennepsskorpe.

Lokys er også verdt et besøk for øl- og vinsmaking.

The Pažaislis Monastery complex is one of the most striking examples of Baroque architecture in Lithuania

Photo on Lithuania travel

Det fredelige Pažaislis-klosteret ble grunnlagt av kamaldulensiske munker, og er et av de mest slående eksemplene på barokk arkitektur i regionen.

Denne romantiske 17.-hundretallsperlen kan skilte med kunst fra italienske mestere, og det buede hvelvet i kirken lokker med konserter og festivaler.

The Monte Pacis restaurant offers classic recipes combined with modern Oriental expression

Photo on Tripadvisor

Beliggende ved siden av klosteret og det sakrale kulturarvmuseet, tilbyr restauranten Monte Pacis sin egen tolkning av historiske retter med en moderne tvist.

À la carte-menyen gjenspeiler den adelige historien og fredelige stemningen på stedet. Det barokke kjøkkenet er rotfestet i sesongens råvarer, og fyldige, fargerike smaker, der klassiske oppskrifter kombineres med moderne orientalske uttrykk.

 

 

Nyskapende urbane strøk

Vilnius feirer 700-årsdagen sin i 2023, og denne høsten blir fylt med et tilsynelatende endeløst oppbud av forestillinger, kunst, musikk og underholdning som gjenspeiler den energiske sjelen til byen.

Men listen over uunnværlige kultur- og kunstarenaer er mye lengre.

Vilnius multifaceted Užupis district

Photo on Go Vilnius

En moderne klassiker i Vilnius er den mangefasetterte Užupis-bydelen.

Hip og ganske liten, med en sterk selvstendighetsånd (som ble erklært offentlig så sent som på slutten av 1990-tallet) og skilt fra gamlebyen av elven Vilnelė, Užupis tiltrekker seg uavhengige kunstnere, intellektuelle og bohemer. Den er fylt med skulpturer og kunstinstallasjoner, permanente utstillinger og inspirerende kafeer.

Loftas is an open-air gallery of street art, sculptures, and installations

Photo on Go Vilnius

Loftas – en annen aktiv kulturarena med et spekter av livearrangementer, konserter, filmvisninger og tverrfaglige kunstprosjekter – har fylt et forlatt urbant område med nytt liv.

Det enorme internasjonale utendørsgalleriet for gatekunst, skulpturer og installasjoner ligger på gårdsplassen til en tidligere fabrikk. Det er gratis og åpent 24/7.

Head to the MO Museum for world-class modern art and architecture

Photo on Go Vilnius

Vil du ha moderne kunst og arkitektur på verdensnivå, drar du til det nye MO-museet, designet av stjernearkitekten Daniel Libeskind. Det viser arbeidene til et utvalg av de fremste litauiske kunstnerne og tilbyr masse arrangementer rundt forskjellige tema.

Have a unique experience - visit the opened to public Lukiškės Prison

Photo on Tripadvisor

Den mest ekstraordinære nykommeren i den litauiske hovedstaden er Lukiškės fengsel, et faktisk fengsel som var i drift i 118 år, og som deretter ble gjort om til en kunstarena. Det er hjem til 250 kunstnere og andre skapende, og er et sted for læring, kulturell utforskning, teaterfestivaler, filmvisninger og konserter.

Stedet har også tjent som filmsett for flere internasjonale prosjekter.

Hvis du vil ta en nærmere titt, kan bygningskomplekset med sin klosteraktige konstruksjon, enorme gårdsplass og kirke, utforskes på guidede turer både dag- og kveldstid.

 

 

Kystsjarme og helseturer

Den litauiske kysten er kjent for rekreasjon og sine opp mot 90 kilometer med strand.

Klaipėda, Kretinga, Neringa, Šilutė, og Palanga ligger alle langs den svale baltiske kystlinjen med sine silkemyke sandstrender. Og de er til og med enda mer sjarmerende når høysesongen er over!

Discover the beauty of amber at Mizgiris Amber Gallery-Museum in Nida

Photo on Amber Gallery-museum

Gå på de endeløse strendene på jakt etter den lokale edelstenen rav. Selv om alt du skulle finne i butikken skulle vise seg å være en enkel sten, så er det fortsatt en lykkeamulett du kan ta med deg hjem.

Mizgiris ravmuseum i Nida, viser frem unike verker i rav laget av litauiske kunstnere. Selve byen ligger ytterst på tuppen av den kuriske landtunge med sin kystarkitektur og tilbakelente atmosfære.

The Curonian Spit is a unique natural phenomenon

Photo on Unsplash

Den kuriske landtunge er et unikt naturfenomen som står på UNESCOs verdensarvliste, og som ofte kaltes Baltikums Sahara.

Det er et tynt stykke sanddyner med en velluktende furuskog som skiller det baltiske hav fra den kuriske bukten. Den beste måten å utforske området på, selv om høsten, er med sykkel. Sykkelruten går langs hele den litauiske strekningen av halvøyen, omtrent 50 kilometer.

Druskininkai is an official healthcare resort for those who want to get their personal health back

Photo on Lithuania travel

Hvis du vil ha litt kontrast i naturopplevelsene, kan du dra til det sørlige Litauen og Druskininkai, et helseresort som er åpent hele året, og som har vært elsket av ferieturister siden begynnelsen av det 19. århundre.

Omgitt av furutrær, mineralkilder og fengslende landskap – her kan du balansere kropp og sjel.

Skjem deg bort i bad med naturlig terapeutisk torv, drikk mineralvann, og nyt de fargerike treskjæringene på de lokale villaene.

Ego SPA with access only for adults will guarantee a rest from everything

Photo on Booking

Resortene i Druskininkai og Birštonas byr på en mengde moderne spa- og velværehoteller å velge fra. Mange tilbyr også kulturelle- og underholdningsprogrammer.

Karolis Dineika Wellness Park er utstyrt med turstier, utendørs treningsområder og meditasjons-/yogaterrasser.

 

Bestill flyvninger til Vilnius

 

 

Skrevet av Olga Dolina

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram