Guide till Riga: att se och göra under 3 dagar

Har du någonsin undrat vad man kan göra i Riga, Lettlands huvudstad?

Till din hjälp har vi den här lokalguiden till en långhelg i Riga, som lyfter fram några av stadens bästa ställen, kulturella platser och arkitektoniska pärlor.

 

Boka flyg till Riga

 

 

Dag 1

Morgon

God morgon på din första dag med upplevelser i Riga! Låt oss börja dagen med en rejäl frukost på This Place Doesn’t Need a Name.

Restaurangen erbjuder en omfattande frukostmeny och en avslappnad söndagsliknande atmosfär alla dagar i veckan.

Vad sägs om hembakat surdegsbröd med guacamole och ett förlorat ägg?

Sunday-like atmosphere any day of the week at This Place Doesn’t Need a Name

Photo on Instagram

När du har fyllt på tillräckligt med energi för dagen kan du besöka Zuzeum, ett privat konstcenter.

Där uppvisas inte bara en vacker konstsamling, på en 1100 kvadratmeter stor utställningsyta, det erbjuds också utflykter, föreläsningar, meditationer och något annat som vi tror att du kan uppskatta – en grön takterrass där du kan njuta av ett uppfriskande glas vin. Du är ju faktiskt på semester!

ZUZEUM green rooftop terrace

 

 

Eftermiddag

Nu är det läge för en långsam promenad genom Rigas Old Town, välkänt som ett av UNESCOs världsarv.

Du kan börja med en trevlig promenad genom stadens centrum, längs med Lettlands nationalopera för att sedan besöka Frihetsmonumentet.

Latvian National Opera

Fortsätt din promenad längs stadskanalen och vandra in på de varma, hundra år gamla kullerstensgatorna i Old Town, där du hittar många anmärkningsvärda sevärdheter: Svenska porten, Riga-slottet, De Tre Bröderna, Katedraltorget, Riga-katedralen, Svarthuvudenas hus samt Peterskyrkan, för att bara nämna några.

Riga Old Town panorama

Oavsett m du är en historiefantast eller helt enkelt föredrar guidade turer framför att vandra genom en stad på egen hand, finns det gratis guidade vandringsturer tillgängliga flera gånger under dagen. Prova till exempel en Riga Free Walking-tour.

Riga Old Town

Rigas Centralmarknad är ett annat ställe värt ett besök.

När marknaden först öppnades 1930 var den inte bara den största utan också den modernaste marknaden i Europa. Än i dag tjänar den sitt ursprungliga syfte.

Belägen i fem före detta Zeppelin-hangarer hittar du frukt, grönsaker, färskt kött, mejeriprodukter och fisk till försäljning samt massor av lokal karaktär och atmosfär.

Riga Central Market Latvia

 

 

Kväll

Efter en lång dags utforskande av staden kan du njuta av förstklassig modern lettisk mat på restaurangen Three Chefs, också känd som Tam labam būs augt, vilket översatt betyder “det goda måste växa”.

Det utmärkande för denna restaurang är dess grundare, de välkända lettiska kockarna Mārtiņš Sirmais and Ēriks Dreibants.

Efter en välförtjänt måltid i Old Town föreslår vi att du återvänder till den närliggande stadskanalen, som ser fantastisk ut efter mörkrets inbrott.

Enjoy top-notch modern Latvian cuisine at the Three Chefs Restaurant

Photo on Instagram

Om du är sugen på mer skoj kan du besöka Herbārijs bar och café på ett hustak mitt i city. Där hittar du en avslappnad atmosfär, några av Rigas bästa drinkar och en bokstavligen himmelsk utsikt över stadens taklandskap.

Herbārijs är beläget i ett glas-“växthus” som känns som ett orangeri inte bara på sommaren utan även tidigt på våren.

Herbārijs Galleria Riga city roofscape glass greenhouse

 

 

Tips

Riga är extra vackert sett från en kajak eller SUP-bräda vid solnedgången.

En av dina tryggaste partners på detta äventyr är Rīgas Laivas, vars instruktörer har paddlat på stadens vattenleder sedan 2010.

Låt proffsen hjälpa dig att välja den lämpligaste vägen och koppla sedan av på vattnet!

Vi garanterar att det är värt att boka ett flyg till Riga enbart för denna vackra upplevelse.

Riga sunset

 

Boka flyg till Riga

 

 

Dag 2

Morgon

Börja andra dagen av ditt Riga-äventyr med frukost och lokalt rostat kaffe på Rocket Bean Roastery.

Rocket Bean Roastery Riga Miera street

Runt omkring, närmare Art Nouveau-distriktet, hittar du många fler stämningsfulla kaféer för frukost.

Vidare på din promenad längs Dzirnavu iela kommer du in i Rigas Art Nouveau-oas.

Där hittar du hisnande arkitektoniska pärlor på Elizabetes iela 10a och 10b och på nästa magnifika gata därefter, Alberta iela 11, en byggnad ritad av arkitekten Eižens Laube.

Art Nouveau district

Riga är fullt av vackra gröna parker, och du bör inte gå miste om en promenad medan du är här.

Du kan exempelvis följa Antonijas iela tills du kommer till hörnet av Kronvalda-parken för en avslappnad promenad på stigarna där.

Dessa utomhusområden i innerstaden började utvecklas på 1700- och 1800-talen och täcker nu en yta på nästan 300 hektar.

Beautiful green parks Riga

 

 

Eftermiddag

Ge dig ut och se vad som finns på andra sidan Daugava-floden.

På lördagar kan du besöka den lokala bonde- och hantverksmarknaden i Kalnciema Quarter, som lokalbefolkningen gärna kallar hipstermarknaden.

På våren skapar de blommande äppelträden en vacker bakgrund för marknadsstånden. Smaka på och köp lokala varor och njut av en atmosfär du inte hittar någon annanstans i Riga.

Njut av kaffe, shopping och fräscha måltider i en omgivning av historisk träarkitektur och gästfrihet.

Även Āgenskalns marknad, med status som statligt kulturminne, är väl värd ett besök. Dess paviljong, byggd 1914, har precis restaurerats och kommer garanterat att bli ett lokalt nav för shopping, restauranger och kultur.

Crafts market in Kalnciema Quarter

Om du hellre vill stanna på Old Town-sidan av floden kan det före detta industrikvarteret Andrejsala på högra stranden av Daugava vara ett alternativ. Under de senaste åren har det förvandlats till en av de trendigaste delarna av staden.

Där hittar man ett flertal restauranger och nattklubbar som besöks av lokalbefolkningen och erbjuder vidsträckt utsikt över flodens yachter och färjor.

Då det är väldigt populärt bland lokalbefolkningen, så fort vädret blir varmare, ger detta område ett helt annat perspektiv av Riga.

Andrejsala Andrejostas Kvartāls

 

 

Kväll

Det mesta av dagen har handlat om att vara vid vattnet, så ta en kvällspromenad runt Ķīpsala-kvarteret där du kan njuta av träarkitekturen och pittoreska vyer.

Det som en gång i tiden var en fiskeby är nu ett exklusivt bostadsområde med en underbar utsikt av Old Town på andra sidan vattnet.

Ķīpsala är en ö på Daugava-flodens vänstra strand och ansluter till Rigas stadskärna via Vanšu-bron.

Restaurangen Fabrika ligger precis vid floden, så du kan njuta av en utsökt middag med storslagen utsikt.

In the Fabrika restaurant you can enjoy an exquisite dinner with a grand view

Photo on Instagram

För din andra natt i Riga kan du prova cocktailbaren Gimlet Nordic i stadskärnan.

Den utlovar säsongsanpassade cocktails med färska ingredienser och karakteristiska smaker från Norden och Baltikum.

Kvitten, rabarber och rödbetor är bara några av de smaker som kommer att uppenbara en helt ny och raffinerad värld av cocktails.

Gimlet Nordic cocktail bar promises to treat you with seasonally-adjusted cocktails

Photo on Instagram

 

 

Tips

Vi har också något för dig om vädrets makter inte är på humör – ESPA Riga.

Detta internationellt erkända femstjärniga spa kommer att skämma bort dig med lyxiga behandlingar och avkoppling.

ESPA Riga

 

Boka flyg till Riga

 

 

Dag 3

Morgon

Efter en god natts sömn är det dags för en sista frukost under din långhelg i Riga. Vi älskar verkligen våra bagerier så dagens frukost kommer att intagas i ett av dem.

Det hippa bageriet Mīkla älskas av lokalbefolkningen och erbjuder lokalbryggt Kalve-kaffe och en mängd rykande färska bakverk, surdegsbröd och frukosträtter.

Mīkla bakery offers a variety of freshly baked pastries

Photo on Instagram

Och nu är det dags att dyka in i den tredje dagen av Riga-attraktioner!

Varför inte börja med lite kultur. Lettlands Nationella konstmuseum har en samling på 52 000 verk av betydande baltiska målare och skulptörer och står också värd för tillfälliga utställningar.

Byggnaden i sig är ett nationellt arkitektoniskt monument, ett absolut måste att se i Riga. Från museets två takterrasser kan du njuta av natursköna vyer av centrala Riga.

Latvian National Museum of Art

 

 

Eftermiddag

För en skön vårpromenad kan du besöka Ethnographic Open-Air Museum of Latvia. Bara en halvtimmes bilresa från stadens centrum kan du ge dig ut på en färd genom lettisk historia, en lugnande skog och frisk luft från sjön Jugla.

Museet visar upp 118 historiska byggnader från hela Lettland som ger dig en inblick i Lettlands landsbygdslandskap.

Om du är här under påsken hittar du en livlig hantverksmarknad, besökare som deltar i traditionella spel och lekar och barn som gungar på museets stora gungor.

Ethnographic Open-Air Museum of Latvia

För en alternativ rutt utanför centrala Riga kan du besöka Riga Motor Museum. Ett av Lettlands mest anmärkningsvärda museer ligger bara 15 minuters bilresa från Old Town och visar upp mer än hundra unika fordon. Den står värd för Baltikums största samling av antika motorfordon.

Utställningen är organiserad i form av en spännande interaktiv berättelse om fordon, framstående personer och avgörande händelser i bilindustrins historia, allt med stöd av modern multimedia-teknik.

En garanterat spännande dag för alla!

Riga Motor Museum displays more than a hundred unique vehicles

Photo on Instagram

För dem som uppskattar en modern stadsmiljö är Gardens of Sporta Pils ett unikt projekt i centrala Riga väl värt ett besök.

Där återupplivar invånarna i staden för närvarande ett tidigare stängt och inaktivt stadskvarter och gör det tillgängligt för allmänheten genom att öppna trädgårdsområden för lokalbefolkningen och låta en äng av vilda blommor och växter blomstra.

Detta samtida projekt främjar grönska i ett stadsområde, stödjer hållbart boende och inbjuder invånare att ta en aktiv del i utvecklingen av sin stad.

Gardens of Sporta Pils

 

 

Kväll

Riga skiljer sig från många andra städer med sina underbara sandstränder, så en solnedgång vid havet är ett måste.

Bryggan vid Mangaļsala, även kallad “östra bryggan”, är utan tvekan en av de mest romantiska platserna i Riga. Den byggdes mellan 1850 och 1861 vid mynningen av floden Daugava och är 2240 meter lång.

På våren är Mangaļsala-bryggan en favoritplats för fågelskådare, som flockas hit för att se sällsynta vatten- och sångfåglar.

Mangaļsala romantic spot Sunset Riga

För din sista middag i Riga föreslår vi att du återvänder till Art Nouveau-distriktet (även känt som det tysta centrumet) för att njuta av den aristokratiska atmosfären och en middag på någon av de många restaurangerna där.

Prova till exempel den moderna italienska restaurangen Snatch, som erbjuder ett urval av okonventionella rätter som mycket väl kan fascinera dina sinnen.

The modern Italian restaurant Snatch offers a selection of unconventional dishes

Photo on Instagram

 

 

Tips

Överväg att besöka en kulturell plats i Riga, som exempelvis Lettlands nationalopera och balett eller biografen Splendid Palace.

Det magnifika operahuset presenterar ett brett program med baletter och operaföreställningar – se hemsidan för schema och biljetter.

Splendid Palace är å sin sida den mest utsmyckade biografen i Baltikum och har skänkt filmälskare glädje med högkvalitativ film sedan 1923.

Splendid Palace

 

Boka flyg till Riga

 

 

Live Riga logo

Läs mer om Riga på liveriga.com

Text av Alise Urtāne

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram