Guide til Riga: ting å se og gjøre på tre dager

Har du noen gang lurt på hva det er å finne på i Latvias hovedstad, Riga?

Vi hjelper deg med denne lokale guiden til en langhelg i Riga, hvor vi fremhever noen av byens beste steder, kulturelle arenaer og arkitektoniske perler.

 

Bestill flyvninger til Riga

 

 

Dag 1

Morgen

God morgen på den første dagen av turen din til Riga! La oss starte dagen med en mettende frokost på This Place Doesn’t Need a Name.

Restauranten har en omfattende frokostmeny og en avslappende søndagsstemning hele uken.

Hva med hjemmelaget surdeigsbrød med guacamole og posjert egg?

Sunday-like atmosphere any day of the week at This Place Doesn’t Need a Name

Photo on Instagram

Når du har fått i deg nok energi for dagen, kan du besøke Zuzeum, et privat kunstsenter.

I tillegg til at det huser en nydelig kunstsamling i et utstillingsområde på 1100 kvadratmeter, holdes det også ekskursjoner, forelesninger og meditasjoner her. Vi tror også du vil like takterrassen med grøntområde der du kan ta deg et forfriskende glass vin. Du er jo tross alt på ferie!

ZUZEUM green rooftop terrace

 

 

Ettermiddag

Nå passer det fint å ta seg en langsom vandretur gjennom Rigas gamleby, som er kjent for å være oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Du kan begynne med en fin gåtur gjennom byens sentrum, forbi Latvias nasjonalopera, og så besøke Frihetsmonumentet.

Latvian National Opera

Fortsett turen langs bykanalen, så kommer du til gamlebyens koselige brosteinsgater som er flere hundre år gamle. Her finner du mange flotte severdigheter, blant annet Svenskeporten, Riga festning, Tre brødre, katedralplassen, Riga domkirke, Svarthodenes hus og Peterskirken, for å nevne noen.

Riga Old Town panorama

Hvis du er en historieentusiast eller rett og slett foretrekker guidede turer fremfor å vandre gjennom byen på egen hånd, kan du bli med på en gratis tur til fots, som arrangeres flere ganger om dagen. Du kan for eksempel prøve en Riga Free Walking-tur.

Riga Old Town

Du kan også besøke Sentralmarkedet i Riga.

Da markedet åpnet i 1930, var det ikke bare det største, men også det mest moderne markedet i Europa. Det tjener fremdeles sin opprinnelige hensikt.

Markedets beliggenhet er fem tidligere Zeppelin-hangarer, hvor du finner frukt, grønnsaker, ferskt kjøtt, ferske meierivarer og fersk fisk til salgs, i tillegg til et sterkt lokalt preg.

Riga Central Market Latvia

 

 

Kveld

Etter en lang dag der du har utforsket byen, kan du kose deg med førsteklasses, moderne latvisk mat på 3 Chefs Restaurant, som også er kjent som Tam labam būs augt, som igjen kan oversettes som «de gode må vokse».

Denne restaurantens kjennetegn er grunnleggerne, de anerkjente latvisk kokkene Mārtiņš Sirmais og Ēriks Dreibants.

Etter et velfortjent måltid i gamlebyen, foreslår vi at du tar turen tilbake til den nærliggende bykanalen, som ser fantastisk ut etter mørkets frembrudd.

Enjoy top-notch modern Latvian cuisine at the Three Chefs Restaurant

Photo on Instagram

Hvis du fremdeles har lyst på litt moro, kan du ta turen til sentrum og besøke Herbārijs bar og kafé der konseptet er takterrasse. Her får du en tilbakelent atmosfære, noen av de beste cocktailene i Riga og en bokstavelig talt himmelsk utsikt over byens taklandskap.

Herbārijs ligger i et «drivhus» av glass som føles som et orangeri, ikke bare om sommeren, men også tidlig på våren.

Herbārijs Galleria Riga city roofscape glass greenhouse

 

 

Tips

Riga er spesielt vakker når du ser byen i solnedgang fra en kajakk eller et SUP-brett.

En av de mest pålitelige partnerne for denne aktiviteten er Rīgas Laivas. Instruktørene der har padlet i byens vann helt siden 2010.

La de profesjonelle hjelpe deg med å velge den best egnede ruten, så du kan ta deg en avslappende tur på vannet.

Vi kan forsikre deg om at det er verdt å bestille en flyreise til Riga kun for denne vakre opplevelsen.

Riga sunset

 

Bestill flyvninger til Riga

 

 

Dag 2

Morgen

Start den andre dagen av Riga-turen med frokost og lokalbrent kaffe på Rocket Bean Roastery.

Rocket Bean Roastery Riga Miera street

I nærheten, nærmere art nouveau-distriktet, finner du mange stemningsfulle kafeer for frokost.

Fortsett turen på Dzirnavu iela, så kommer du til Rigas art nouveau-oase.

Der finner du praktfulle arkitektoniske perler på Elizabetes iela 10a og 10b. Og i den neste flotten gaten ved Alberta iela 11, ligger det en bygning som er designet av arkitekten Eižens Laube.

Art Nouveau district

Riga er velsignet med vakre, grønne parker, og du bør absolutt få med deg en gåtur mens du er her.

Du kan for eksempel følge Antonijas iela til du kommer til hjørnet av Kronvalda Park, så du kan ta deg en avslappende spasertur på stiene der.

Utviklingen av disse urbane friluftsområdene begynte på 1700- og 1800-tallet og dekker nå et område på nesten 300 hektar.

Beautiful green parks Riga

 

 

Ettermiddag

Ta deg en tur ut for å se hva som finnes på den andre siden av elva Daugava.

På lørdager kan du besøke det lokale bonde- og håndverksmarkedet i Kalnciema-kvartalet, som lokalbefolkningen liker å kalle markedet for hipstere.

Om våren skaper de blomstrende epletrærne et nydelig bakteppe for bodene på markedet. Smak på og kjøp lokale varer og kjenn på en atmosfære du ikke finner andre steder i Riga.

Ta deg en kaffe og handletur og innta ferske måltider i gjestfrie omgivelser med historisk trebebyggelse.

Det er også verdt å ta turen til Āgenskalns-markedet, som har fått statlig kulturminnestatus. Paviljongen der ble bygget i 1914 og har nettopp blitt restaurert, og vil helt sikkert bli et lokalt knutepunkt for shopping, matopplevelser og kultur.

Crafts market in Kalnciema Quarter

Hvis du heller vil holde deg på gamleby-siden av elva, kan du ta en alternativ rute i det tidligere industrikvarteret Andrejsala på den høyre bredden av Daugava, som i de siste årene har blitt et av de mest trendy stedene i byen.

Her finner du mange restauranter og klubber som de lokale bruker, og du har god utsikt til yachtene og ferjene på elva.

Dette stedet er svært populært blant lokalbefolkningen når det blir varmere i været, og du får en helt annen utsikt over Riga her.

Andrejsala Andrejostas Kvartāls

 

 

Kveld

I dag har vi oppholdt oss mye ved vannet, så ta deg en kveldstur rundt Ķīpsala, et nabolag med trehusbebyggelse og pittoresk utsikt.

Det som tidligere var en fiskerlandsby, er nå et eksklusivt boligområde med fantastisk utsikt over gamlebyen fra den andre siden av elven.

Ķīpsala er en øy på den venstre bredden av elva Daugava og er knyttet til sentrum av Riga med Vanšu-broen.

Restauranten Fabrika ligger rett ved elven, så du kan innta en deilig middag med fantastisk utsikt.

In the Fabrika restaurant you can enjoy an exquisite dinner with a grand view

Photo on Instagram

For din andre kveld i Riga kan du prøve cocktailbaren Gimlet Nordic i sentrum.

Den lover å gi deg cocktailer som er tilpasset årstidene og som har ferske ingredienser og smaker karakteristiske for Norden og Baltikum.

Kvede, rabarbra og rødbete er bare noen av smakene som gir deg et helt nytt og raffinert utvalg av cocktailer.

Gimlet Nordic cocktail bar promises to treat you with seasonally-adjusted cocktails

Photo on Instagram

 

 

Tips

Vi har også et forslag til deg dersom været ikke er på sitt beste, nemlig ESPA Riga.

Dette er et internasjonalt anerkjent femstjerners dagspa hvor du kan skjemme deg bort med luksuriøse spabehandlinger og avslapning.

ESPA Riga

 

Bestill flyvninger til Riga

 

 

Dag 3

Morgen

Etter en god natts søvn er det tid for nok en frokost under langhelgen i Riga. Vi elsker bakeriene våre, så dagens frokost inntas i et av dem.

Det hippe bakeriet Mīkla er en favoritt blant lokalbefolkningen og tilbyr lokalbrygget Kalve-kaffe og en og et utvalg av nybakt bakverk, surdeigsbrød og frokostretter.

Mīkla bakery offers a variety of freshly baked pastries

Photo on Instagram

Da er vi klare til å ta fatt på den tredje dagen med Rigas severdigheter!

Vi synes du bør starte med litt kultur. I Latvias nasjonale kunstmuseum finner du en kolleksjon bestående av 52 000 kunstverk fra fremtredende baltiske malere og skulptører, og i tillegg arrangeres det ofte midlertidige utstillinger.

Selve bygningen er et nasjonalt arkitektonisk monument og noe du absolutt må få med deg når du er i Riga. Fra museets to takterrasser har du en nydelig utsikt over sentrum av Riga.

Latvian National Museum of Art

 

 

Ettermiddag

For en flott vårtur kan du besøke Latvias etnografiske friluftsmuseum. Det ligger bare en halvtimes kjøretur fra sentrum, og her kan du legge ut på en reise gjennom Latvias historie, et avslappende skogsområde og frisk luft fra innsjøen Jugla.

Museet består av 118 historiske bygninger fra hele Latvia, som gir deg en innsikt i Latvias bygdelandskap.

Hvis du tar turen hit i påsken, finner du et livlig håndverksmarked, besøkende som deltar i tradisjonelle leker og barn som husker på de store huskene i museet.

Ethnographic Open-Air Museum of Latvia

Hvis du ønsker en alternativ rute utenfor sentrum av Riga, kan du besøke Rigas motormuseum. Dette er et av Latvias mest bemerkelsesverdige museum med over hundre unike kjøretøy, og det ligger bare en 15 minutters kjøretur fra gamlebyen. Det huser den største samlingen av antikke motorkjøretøy i Baltikum.

Den moderne utstillingen er organisert som en spennende, interaktiv historie om kjøretøy, fremtredende personer og viktige hendelser i bilindustriens historie, og den utfylles av moderne multimediateknologier.

Her er det en spennende dag i vente for alle!

Riga Motor Museum displays more than a hundred unique vehicles

Photo on Instagram

De som liker et moderne urbant miljø kan ta turen til hagene i Sporta Pils, et unikt prosjekt i sentrum av Riga som er verdt et besøk.

Byens innbyggere er her opptatt med å gjenopplive en tidligere stengt og nedlagt byblokk. De har gjort den tilgjengelig for offentligheten ved å åpne urbane hageområder for lokalbefolkningen og lage en villblomsteng.

Dette samtidsprosjektet legger til rette for grøntområder i byrommet, støtter et bærekraftig levesett og inviterer innbyggerne til å delta aktivt i utviklingen av byen sin.

Gardens of Sporta Pils

 

 

Kveld

Riga skiller seg ut fra mange andre byer da den har vakre sandstrender, så en solnedgang med sjøen er et must.

Brygga ved Mangaļsala, som også kalles «den østlige brygga», er uten tvil et av de mest romantiske stedene i Riga. Den ble bygget mellom 1850 og 1861 ved Daugavas munning og er 2240 meter lang.

Om våren er Mangaļsala-brygga et favorittsted for fugletittere, som samler seg her for å se de sjeldne vannfuglene og sangfuglene.

Mangaļsala romantic spot Sunset Riga

For middag på den siste dagen i Riga, foreslår vi at du tar turen tilbake til art nouveau-distriktet (også kalt «stille sentrum»), hvor du kan nyte den aristokratiske atmosfæren og spise middag på en av de mange restaurantene der.

Prøv for eksempel den moderne italienske restauranten Snatch, som byr på et utvalg av ukonvensjonelle retter og kan trollbinde sansene dine.

The modern Italian restaurant Snatch offers a selection of unconventional dishes

Photo on Instagram

 

 

Tips

Du bør vurdere å besøke et kultursted i Riga, for eksempel Latvias nasjonalopera og nasjonalballett eller kinoen Splendid Palace.

Det flotte operahuset byr på et omfattende program med ballett- og operaforestillinger, så sjekk nettstedet deres for programoversikt og billetter.

Når det gjelder Splendid Palace, så er det den mest utsmykkede kinosalen i Baltikum, og helt siden 1923 har den gledet filmentusiaster med høykvalitets kinoforestillinger.

Splendid Palace

 

Bestill flyvninger til Riga

 

 

Live Riga logo

Les mer om Riga på liveriga.com

Tekst av Alise Urtāne

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram