Grunde til at besøge Baltikum i efteråret

Hvorfor? Fordi de tre baltiske skønheder, Estland, Letland og Litauen, frister besøgende med fredfyldt natur, et mangfoldigt udvalg af kunst og kultur og en spændende sæsonbestemt madscene fyldt med uventede opdagelser til en forfriskende efterårsrejse.

Her får du din ultimative liste over inspirerende steder og oplevelser, hvis du planlægger at tage til Baltikum i efteråret.

 

 

Letland

Utæmmede naturlige smagsnuancer

Madscenen i Riga sover aldrig, med adgang til alt fra hurtigt udviklende madmarkeder og kreative streetfood-steder til high-end restauranter inspireret af europæisk mad og moderne fortolkninger af lettiske smagsoplevelser – alt sammen krydret med sæsonbestemte og lokale produkter.

Visit Agenskalns market - its gathers together seasonal delights from all over the country

Photo on Instagram

Det nyrestaurerede Āgenskalns-marked, som er en arkitektonisk perle i art nouveau-stil, samler landbrugere, der tilbyder årstidens lækkerier fra hele landet: Æbler, bær, svampe, friskbagt brød, røget kød, konserves og andre delikatesser.

På øverste etage er der et madtorv fyldt med globale retter, mens Klapkalnciema Zivis-boden i den udendørs gårdhave byder på god fisk hele året rundt.

Max Cekot Kitchen offers a ten-course modern Latvian cuisine meal

Photo on Live Riga

Bliv på venstre bred af Daugava-floden og udforsk Torņakalns-området med dets meditative parker, mægtige efterårsfarvede træer og charmerende træbygninger.

Max Cekot Kitchen, som ligger i en tidligere fabrik til træbearbejdning i et industrielt hjørne af kvarteret, tilbyder en ti-retters smagsmenu med fokus på det moderne lettiske køkken.

Menuen skifter hver anden måned, og betjeningen minder om en teaterforestilling.

Enjoy a tasteful meal in picturesque Līgatne at restaurant Pavāru māja

Photo on Instagram

Uden for hovedstaden venter en endnu dybere madoplevelse med rødder i naturen. I det maleriske Līgatne danner vildnisset i Gauja National Park den perfekte baggrund for slowfood-filosofien hos Pavāru Māja.

Restauranten, som ligger i centrum af denne by, som tidligere har været kendt for fremstilling af papir, forkæler gæsterne med en fire-retters frokost- eller seks-retters middagsmenu baseret på autentiske gårdproducerede råvarer og vilde, sæsonbestemte produkter tilberedt efter “nose to tail”-princippet og serveret på en enkel, men smagfuld måde.

Pavāru Māja serves food based on a perfect background for the slow-food philosophy

Photo on Instagram

Produkterne opbevares i gamle sandstenskældre, mens restaurantens have sørger for friske råvarer fra naturen samt produkter fra bier til bordet.

 

 

Spændende uafhængige museer

Efteråret medbringer den årlige genfødsel af kulturlivet i Riga med en overflod af filmfestivaler, opera- og ballet-premierer, begyndelsen på nye teatersæsoner, regelmæssige symfoniske forestillinger og kunstudstillinger.

Zuzeum café and Shop is a work of art in and of itself

Photo on Live Riga

Hvis du bliver fanget i en regnbyge, så smut ind i et af de små private museer for at få lidt intellektuelt ly og noget arkitektonisk inspiration.

Zuzeum Kunstcenter stråler med sin orange gårdhave og inviterer besøgende til at udforske en af de største private samlinger af lettisk kunst i verden samt nogle af stjernenavnene på den internationale kunstscene.

Kunstcenteret byder på regelmæssige midlertidige udstillinger og kreative pop-up-events såsom børneworkshops og yogaklasser.

Zuzeums café og butik er et kunstværk i sig selv – nyd tilpassede drinks og snacks samt finurlige designobjekter, bøger og postkort, der er til salg.

Ola Foundation is a meeting point for art, music, and creative discussions

Photo on Ola Foundation

Den nye Ola Foundation, et mødested for kunst, musik og kreative diskussioner, ligger gemt blandt lindetræerne i Ķīpsala, et kvarter med bevaringsværdig træarkitektur med udsigt over Daugava-floden.

Ud over klaverkoncerter fremviser den permanente udstilling ved navn Ændret Uændret kunstværker, som blev skabt af lettiske kunstnere mellem 1984 og 2022.

I nærheden af den rundt Ola-bygning i beton og glas ligger et boutiquehotel med ti hyggelige værelser.

Žanis Lipke Memorial is a museum dedicated to the rescuer of Jews during the second world war

Photo on Instagram

Ķīpsala er også hjem til Žanis Lipkes Mindesmærke, et museum dedikeret til en redningsmand af jøder fra Riga-ghettoen under Anden Verdenskrig, som er et besøg værd for at få en dyb historisk rejse og en særlig arkitektonisk oplevelse.

Mindesmærkets design er inspireret af Ķīpsala-fiskernes og -sømændenes tjærede skure.

 

 

Maleriske byer

Det er rodfæstet i enhver lettes DNA at forlade byen for at få en dosis af natur og tilbringe en weekend i skovene, på engene og i vådområderne.

Det, der forener dem alle om efteråret, er trafikproppen på vej til byen Sigulda, hvor smukt farverigt løv pryder den snoede Gauja-floddal, dens bakkefyldte landskaber, gamle skove og brede kløfter.

Visit the reconstructed medieval Turaida castle with its beautiful surrounding

Photo on Unsplash

Den klassiske plan for en dag i Sigulda og det nærliggende Turaida omfatter Djævleklipperne, Krimulda Herregård med dens slotsruiner samt den fortryllede Gūtmanis-grotte med en gåtur op ad bakke til Turaida Slot.

Klatreturen til toppen af slottets tårn belønnes med betagende flerfarvede efterårsnuancer.

The adrenaline-packed Tarzāns Adventure Park will guarantee an active leisure

Photo on Tarzāns

Området byder på masser af friluftsaktiviteter, fra korte spadsereture på forskellige vandrestier til eventyrlige trekkingture på flere dage.

Den adrenalinfyldte Tarzāns Eventyrpark består af 140 forskellige forhindringer, herunder en kælkebane, en katapult og en kæmpegynge.

Vovehalse kan få en uforglemmelig oplevelse med et bungee jump fra svævebanen 43 meter over Gauja-floden.

Kuldīga - the small picture-perfect town, will be a perfect destination for romantics

Photo on visit Kuldīga

Kuldīga er endnu en magnetisk destination for en dagtur. Den lille maleriske by i Kurzeme-regionen lokker besøgende med smalle brostensbelagte gader og romantiske træhuse.

Den er også kendt for vandattraktionen Ventas Vandfald, Europas bredeste vandfald, som man kan vade over, når vejret tillader det.

A new cultural, co-working, and leisure hotspot in Kuldīga - Kaļķu Street Quarter

Photo on visit Kuldīga

På det seneste har byen fået et moderne strejf grundet kunststuderende og andre kreative indflydelser.

Kaļķu Gadekvarter, som ligger i et tidligere industriområde, er et nyt hotspot for kultur, samarbejde og fritid. Her ligger Duna Brewery, Curonia Coffee Roasters, et metalværksted, en kosmetisk konceptbutik, en grillrestaurant og andre tiltalende udbydere.

Den verdenskendte klaverbygger Dāvids Kļaviņš har også flyttet sit produktionssted til Kuldīga for at skabe sine unikt designede klaverer. Instrumenterne kan høres fra den 7. til den 9. september under det internationale klaverfestival Kuldīga Piano.

 

Bestil flyrejser til Riga

 

 

Estland

Michelin-stjernet spiseoplevelse

Estland var det første baltiske land, der kom på den eftertragtede liste over Michelin-guidens restauranter.

Restaurant's 180° by Matthias Diether bar warms guests up for the following culinary experience

Photo by Lauri Laan on Instagram

I år blev landets 34 restauranter fremhævet, og NOA Chef’s Hall i Tallinn fik én stjerne, mens 180° af Matthias Diether i øjeblikket er den første og eneste restaurant med to stjerner i Estland.

Hvis man skal tale i Michelin-guidens sprog, er de helt sikkert ‘en omvej værd’ når man er ude at rejse.

Restaurant 180° by Matthias Diether offers a four- or six-course tasting menu with a matching drink

Photo by Lauri Laan on Instagram

Matthias Diethers restaurant ved havnen er opkaldt efter udsigten på 180 grader fra det U-formede åbne køkken. Den har en futuristisk bar, der varmer gæsterne op til den spændende kulinariske oplevelse, der følger.

Smagsmenuen på fire eller seks retter med tilhørende drikkevarer byder på ambitiøse, moderne kreationer til tallerkenen, hvor detaljerede kontraster i smag og tekstur mødes.

At the restaurant, NOA Chef’s Hall, enjoy Michelin-starred dishes with a beautiful sea view

Photo on Instagram

NOA Chef’s Hall er på sin side en mystisk, tilpasset oplevelse i en smuk beliggenhed ved havet.

Eksklusive gourmetingredienser fra hele verden og frisk fisk møder her lokalt indkøbte og konserverede produkter i en spændende menu på syv retter.

Fotografiska Restaurant focuses on sustainability and eco-friendly dining

Photo on Instagram

Den stilfulde Fotografiska tagrestaurant fokuserer derimod på bæredygtighed og miljøvenlig spisning og er blevet tildelt en særlig grøn stjerne.

Restaurantens koncept “fra blad til rod, fra næse til hale” følger en tilgang med nul affald, mens menuen byder på moderne regionale og økologiske smagsoplevelser, der møder et nordisk twist, et håndværksmæssigt strejf og modige sæsonvalg.

Honningen kommer fra bistader på Fotografiska-museets tag, og mixologerne laver sirup af køkkenrester som f.eks. rester fra græskar.

From November 1 to 7 in 2023, visit Tallinn restaurant week for versatile dining experiences at special prices

Photo on Tallinn restaurant week

Fra den 1. til den 7. november fejrer Tallinn Restaurantuge Estlands enestående gastronomiske succes og tilbyder endnu flere alsidige madoplevelser til specialpriser.

 

 

Nutidig kultur

Tallinn er først og fremmest kendt for sin hyggelige, historiske gamle bydel og middelalderlige træk, men rummer også en dristig blanding af moderne kunst, design og kultur.

See prototypes of incredible inventions come to life at PROTO Invention Factory

Photo by Linda Jēkabsone

Kalamaja-området var engang en middelalderlig fiskerlandsby, som senere udviklede sig til et moderne industricenter med boliger til fabriksarbejdere.

Her kan du finde nogle af de mest innovative museer til familier, såsom Energiopdagelsescenteret og Proto Opfindelsesfabrikken.

I hjertet af Kalamaja ligger Telliskivi Kreative By i tidligere forladte pakhuse, der nu er forvandlet til alternative shoppingsteder, boheme-barer og madsteder med en strålende atmosfære og kreativ gadekunst.

Telliskivi Creative City, with its shopping points, bohemian bars, and food spots

Photo on Instagram

Her finder mere end 800 forskellige kulturelle arrangementer sted i løbet af året, og kunstgallerier som Juhan Kuus Dokomentarcenteret for Fotoer ligger side om side med lokale opstartsvirksomheder, teater- og dansestudier og estiske designværksteder.

Telliskivi-kvarteret krones af den orange murstensfacade på Fotografiska Tallinn, et center for kunstfotografi, som er vært for udstillinger i verdensklasse og er en af de mest fremtrædende fotografiinstitutioner i verden.

The Kumu Art Museum's circular building with curved and spherical forms

Photo on Unsplash

Kumu Kunstmuseum, som ligger ved siden af Kadriorg-paladsets smukke, blomstrende område, fremviser estisk kunst fra det 18. århundrede frem til 1945 sammen med midlertidige udstillinger om det 20. århundredes avantgarde, historie og mode.

Museets cirkulære bygning med et højt atrium blev indviet i 2006 og er designet af den finske arkitekt Pekka Vapaavuori, som har balanceret buede og sfæriske former med naturlige materialer, der eksisterer i harmoni med den omgivende park.

Kai Art Center is the cultural heart of the former shipyard Noblessner Quarter

Photo on Tripadvisor

Hvis du vil have flere kunstoplevelser, kan du besøge Estlands museeum for samtidskunst, der ligger i en tidligere kontorbygning ved et gammelt kedelhus, Kai Kunstcenter i det tidligere skibsværftskvarter Noblessner, og Tallinn Kunsthal i den gamle bydel.

 

 

Magnetisk natur og intellektuel historie

Estland er fyldt med nationalparker, vandreruter, gårde, steder til fugleobservation samt ridefaciliteter.

Med en lav befolkningstæthed og den reneste luft i regionen har landet masser af uberørt natur, mens tre fjerdedele af dets areal er dækket af skove og moser. Estland har også mange øer, som alle er stille, rolige og uberørte.

Estonia's largest island - Saaremaa, lies just a short ferry ride from the western coast

Photo on Unsplash

Øsel (estisk: Saaremaa), der er dækket af fyrreskove og enebærlunde, ligger kun en kort færgetur fra Estlands vestkyst.

Denne ø, som er landets største, er prydet med gamle fyrtårne og vindmøller samt smuldrende fæstninger og kirker. Kystlinjen synes at strække sig i det uendelige, og vejene på landet er perfekte til cykel- eller vandreture.

Vilsandi Nationalpark har den længste sti, som fører til det maleriske Kiipsaare Fyrtårn.

Koigi Mose er fyldt med flora og lyde fra dyrelivet samt en vandresti på fire kilometer og et udsigtstårn.

A couple enjoying time at Arensburg Boutique Hotel and Spa

Photo on Instagram

Efter en ordenlig gåtur er der brug for at forkæle sig selv med en spa-behandling. Der tilbydes forskellige behandlinger på øen, især i feriebyen Kuressaare.

Arensburg Boutique Hotel og Spa står en moderne sauna samt pool-faciliteter i kontrast til beliggenheden i en 300 år gammel herregård.

Asa Spa Hotel er på sin side det nyeste og største vand- og saunacenter med syv forskellige saunaer, en vandrutsjebane, en swimmingpool, afslappende jacuzzier og et varmt japansk bad.

Tartu is a place where vibrant bohemian student life and history meet

Photo on Unsplash

Højdepunktet i det sydlige Estland er Tartu, den ældste by i Baltikum og den intellektuelle hovedstad og vugge for estisk kultur.

Tartu er hjemsted for Nordeuropas ældste universitet og banebrydende opdagelser helt tilbage til det 17. århundrede, og det er stadig et sted, hvor det livlige bohemiske studieliv og historie mødes.

Bevæg dig rundt til fods eller lej en cykel, og slap af på charmerende caféer for at fange essensen af århundreders videnskabelig kultur og kreativitet.

The Estonian National Museum's impressive building

Photo on Flickr

Tartu er spækket med koncertsteder, tematiske festivaler, udstillingshaller, teatre, kirker og museer.

Højdepunktet her er Estlands Nationalmuseeum, en vugge for estisk etnografi og folkekunst udstillet i en imponerende bygning, der er konstrueret som en fortsættelse af en tidligere militær flyveplads midt i ødemarken, med et tag, der strækker sig mod himlen.

 

Bestil flyrejser til Tallinn

 

 

Litauen

Nyfortolket historisk køkken

Det er svært at konkurrere med cepelinai, de ikoniske kartoffelboller, der er formet som zeppelinere og fyldt med kød, ost eller svampe.

Boba af boghvede, cibulinė-suppe, røget skilandis… Det litauiske køkken kan prale af århundreder gamle kulinariske traditioner, og hver region har noget ekstraordinært at byde på.

Have a meal in the 16th-century Gothic cellars at Lokys restaurant

Photo on Tripadvisor

Lokys, som er en 50 års gammel familierestaurant i det middelalderlige handelshus i Vilnius, tilbyder en enestående rejse tilbage i tiden til rødderne af det litauiske køkken. Kokken Rita Keršulytė-Ryčkova samarbejdede med historikere om at studere den lokale gastronomiske arv.

Her mødes natur og sunde ingredienser med moderne teknologi, men restauranten fokuserer også på skovens fødevarer, såsom bær, svampe, nødder og vildt, der er inspireret af de litauiske storhertugers livsstil samt deres herregårde og jagter.

Højdepunkterne på menuen inkluderer en vildsvinesteg, som blev rost af storhertugen Gediminas, en bævergryderet samt havkat stegt med en nødde- og sennepskorpe.

Lokys er også et besøg værd for vin- og øl-smagninger.

The Pažaislis Monastery complex is one of the most striking examples of Baroque architecture in Lithuania

Photo on Lithuania travel

Det fredfyldte Pažaislis-klosterkompleks, der blev grundlagt af kamaldulensermunke, er et af de mest iøjnefaldende eksempler på barokarkitektur i regionen.

Den romantiske perle fra det 17. århundrede fremviser kunstværker af italienske mestre, mens kirkens buede hvælvinger lokker med koncerter og festivaler.

The Monte Pacis restaurant offers classic recipes combined with modern Oriental expression

Photo on Tripadvisor

Ved siden af det sakrale Kulturmuseum og det historiske klosterkompleks byder Monte Pacis-restauranten på sin egen fortolkning af historiske retter med et moderne twist.

À la carte-menuen afspejler stedets ædle historie og fredfyldte atmosfære; maden med indflydelse fra barokken er forankret i sæsonbestemte varer og dybe, farverige smage, mens klassiske opskrifter kombineres med moderne orientalske udtryk.

 

 

Spændende steder i byen

Vilnius fejrer sit 700 års jubilæum i 2023, og efteråret i år vil være fyldt med en tilsyneladende uendelig række af forestillinger, kunst, musik og underholdningsarrangementer, der afspejler byens energiske essens.

Men listen over essentielle steder, der er forbundet med kultur og kunst, er meget længere.

Vilnius multifaceted Užupis district

Photo on Go Vilnius

Den mangesidige bydel Užupis er en moderne klassiker i Vilnius.

Užupis er hip og ret lille, med en stærk uafhængighedsånd (som endda blev offentligt erklæret i slutningen af 1990’erne) og adskilt fra den gamle bydel af Vilnelė-floden, og tiltrækker uafhængige kunstnere, intellektuelle og folk med boheme-essens. Den er fyldt med skulpturer og kunstinstallationer, løbende udstillinger og inspirerende caféer.

Loftas is an open-air gallery of street art, sculptures, and installations

Photo on Go Vilnius

Loftas, som er et andet aktivt kultursted med en række live-begivenheder, musikforestillinger, filmvisninger og tværfaglige kunstprojekter, har fyldt et forladt byområde med nyt liv.

Det enorme internationale udendørsgalleri med gadekunst, skulpturer og installationer i gården til en tidligere fabrik er gratis og holder åbent døgnet rundt hele ugen.

Head to the MO Museum for world-class modern art and architecture

Photo on Go Vilnius

På det nye MO Museum, som er designet af stjernearkitekten Daniel Libeskind, kan man opleve moderne kunst og arkitektur i verdensklasse. Det fremviser værker af et udvalg af de bedste litauiske kunstnere og byder på masser af tematiske arrangementer.

Have a unique experience - visit the opened to public Lukiškės Prison

Photo on Tripadvisor

Den mest ekstraordinære nykommer i den litauiske hovedstad er Lukiškės Fængsel, et rigtigt fængsel, der var i drift i 118 år og derefter blev omdannet til et kunststed, et hjem for 250 skabere og kunstnere og et sted for læring, kulturel udforskning, teaterfestivaler, filmvisninger og musikforestillinger.

Stedet har også fungeret som filmset for forskellige internationale projekter.

Dem, der gerne vil se nærmere på bygningskomplekset med dets klosterlignende struktur, massive gårdhave og kirke, kan udforske det via guidede ture både dag og nat.

 

 

Kystcharme og sundhedsretreats

Den litauiske kyst er kendt for vandsportsaktiviteter og strande, som strækker sig over 90 kilometer.

Klaipėda, Kretinga, Neringa, Šilutė, og Palanga byder alle på den minimalistiske baltiske stil med havudsigter og silkebløde sandstrande. Og de er endnu mere charmerende, når højsæsonen slutter!

Discover the beauty of amber at Mizgiris Amber Gallery-Museum in Nida

Photo on Amber Gallery-museum

Gå på jagt efter den lokale ædelsten, rav, langs de endeløse strande. Selv hvis det stykke, du finder på stranden, viser sig at være en simpel sten, kan du stadig tage det med hjem som en lykkeamulet.

Mizgiris Amber Gallery-Museum i Nida fremviser unikke ravstykker skabt af litauiske kunstnere, mens selve byen, der ligger på spidsen af den kuriske landtange, charmerer besøgende med kystarkitektur og en afslappet stemning.

The Curonian Spit is a unique natural phenomenon

Photo on Unsplash

Den kuriske landtange, som er et unikt naturfænomen, der ligger på UNESCO’s verdensarvsliste, får ofte tilnavnet den baltiske Sahara.

Landtangen er en tynd strækning af klitter med en velduftende fyrreskov, der adskiller Østersøen fra Den Kuriske Lagune. Den bedste måde at udforske området på, også om efteråret, er på cykel. Cykelruten strækker sig langs hele den litauiske del af halvøen og er omkring 50 kilometer lang.

Druskininkai is an official healthcare resort for those who want to get their personal health back

Photo on Lithuania travel

For at få lidt naturkontrakst kan du tage til det sydlige Litauen og Druskininkai, et helårs sunhedsresort i Litauen, som feriegæster har været vilde med siden begyndelsen af det 19. århundrede.

Dette sted, som er omgivet af fyrretræer, mineralske kilder og spændende landskaber, hjælper dig med at skabe balance mellem krop og sind.

Forkæl dig selv i bade med naturligt terapeutisk tørv, drik mineralvand, og nyd den udsmykkede og farverige træarkitektur i de lokale villaer.

Ego SPA with access only for adults will guarantee a rest from everything

Photo on Booking

Vandresorterne i Druskininkai og Birštonas har masser af moderne spa-bade og wellness-hoteller at vælge imellem, og mange af dem tilbyder også kultur- og underholdningsprogrammer.

Karolis Dineika Wellness-park er udstyret med vandrestier, udendørs fitnesscentre og terrasser til meditation/yoga.

 

Bestil flyrejser til Vilnius

 

 

Teskt af Olga Dolina

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram