Fortryllende Estland

Din guide til velvære, god mat og urbane eventyr i denne baltiske juvelen

Gå, sykle eller kjør buss rundt i Tallinn, og kryss av alt på listen din i en helg full av morsomme opplevelser: museer og kulturelle arrangementer, urbane parker, fascinerende historiske landemerker og guddommelige spisesteder.

Når du ankommer Estlands kompakte hovedstad, vil du se naturligvis se hvorfor Tallinn er et ideelt reisemål for storbyferier.

Du vil garantert ønske å roe ned og bli der mye, mye lenger.

 

Bestill flyvninger til Tallinn

 

 

Tilbring en helg med tidsreiser i Tallinn

Tallinn er en by med flere lag, hvor middelalder og moderne tid møtes.

Hver tur bør starte med et besøk til byens ikoniske gamleby. Middelalderbygningene og svingete smug, som er forbløffende godt bevart, vil få deg til å føle deg som en statist på et filmsett.

Tallinn's old town has stunningly well-preserved medieval buildings

Photo by Kaupo Kalda on Visit Estonia

Lær mer om Estlands historie i Tallinns mest populære museer, fra de underjordiske tunnelene på Kiek in de Kök-museet til den store laugshallen med utstillinger fra det Estiske historiske museum og et fascinerende utseende om historien til estisk sjøfart på det Maritime museet. Husk å stikke innom kafeen på toppen av tårnet for å se ut over byen.

In the Estonian National Museum, take a look at how Estonians used to live

Photo by Berta Vosman on Visit Estonia

Det er ikke det eneste stedet du kan finne flott utsikt over Tallinn – byens kirkespir har også fantastiske utsiktspunkter.

Siden det å vandre rundt i Tallinn kan føles som å reise tilbake i tid, hvorfor ikke fullføre opplevelsen med et måltid rett fra middelalderen?

Olde Hansa er en turistfavoritt, og av en god grunn. Linkledde kelnere glir rundt i spisestuen som er opplyst av levende lys mens musikere klumper på luter og sveiver i håndtaket på hurdy-gurdy-instrumentet. Det finnes ingen poteter eller tomater, da selv menyen er basert på mat fra middelalderen.

In Olde Hansa restaurant, enjoy a meal like from the Middle Ages

Photo on Tripadvisor

Kadriorg bør være ditt neste stopp i Tallinn. Hopp frem et par århundrer og fordyp deg i midten av århundrets stemninger ved Narva Kohvik mens du er på vei til parken.

Denne tradisjonelle kafeen har nesten ikke endret seg siden den åpnet i 1947. Det ligger omtrent halvveis mellom Kadriorg-parken og gamlebyen, noe som gjør det til det perfekte stedet å stoppe for kaffe og kake.

Etter å ha styrket deg, kan du rusle rundt i parken, hvor du finner Kadriorg Palace og KUMU kunstmuseum. Hvis været tillater det, kan du til og med gå en tur langs Pirita-promenaden.

Immerse yourself in the Kadriorg Art Museum - early European and Russian art

Photo on Visit Estonia

Avslutt urbane eventyr i Kalamaja, Tallinns hippeste nabolag. Området, som en gang var på «feil side av sporene», er nå et populært sted blant IT-fagpersoner og unge familier.

Rett ved siden av jernbanestasjonen finner du Balti Jaam-markedet. Markedet ble renovert i 2017 og tilbyr mange forskjellige muligheter for et raskt måltid eller et sted å fylle på med ferske råvarer.

Herfra kan du utforske Telliskivi-området. Disse bygningene var en gang forlatte varehus, og huser trendy kafeer og små butikker fylt med arbeid fra lokale designere. Barer og arrangementslokaler avrunder tilbudet i området, derfor er det et livlig sted hele dagen lang.

The view of the lively Telliskivi area

Photo by Kaupo Kalda on Visit Estonia

Langs Kalamajas strandkant finner du Noblessner-området. Fabrikkskorstener minner besøkende om kvartalets industrielle fortid, selv om beliggenheten ved havet har gjort det til et av Tallinns mest ettertraktede steder å bo.

Heldigvis trenger du ikke å være lokalbefolkning for å nyte solnedgangsdrinker på terrassen ved siden av marinaen!

Noblessner area is a perfect place to enjoy the sunset and drink

Photo by Kaupo Kalda on Visit Estonia

Barn elsker også de oppslukende opplevelsene på PROTO Invention Factory, og de interaktive utstillingene på det nærliggende Sjøflyhavn-museet.

Let your kid immerse in experiences at PROTO Invention Factory

Photo by Virgo Haan on Visit Estonia

 

Bestill flyvninger til Tallinn

 

 

Nyt Estlands versjon av det nye nordiske kjøkkenet

Estiske kokker har omfavnet det nye nordiske kjøkkenet, og tilpasset eldgamle matlagingsteknikker, som røyking og gjæring, til moderne ganer. Samtidig fremhever de rikdommen av lokale produkter som finnes i åkrene, skogene og vannet i Estland.

Fresh products from Estonia's farmers

Photo by Renee Altrov on Visit Estonia

Estisk mat har dype røtter i den solide maten til småbønder. I tillegg til sesongens innhøsting, ville bøndene våge seg ut til markene og skogene for å supplere tallerkenene sine med naturens overflod – vill sopp og bær, velduftende grønne urter, søt bjørkesaft og vilt, som villsvin, hjort, elg og gjess.

I et tilbakeblikk til tidligere generasjoner, setter dagens estiske kokker søkelys på å bringe sesongens råvarer fra lokale produsenter til bordet. Innsatsen har ikke gått ubemerket hen, da Estland ønsket velkommen til den prestisjetunge MICHELIN-guiden i 2022, det første landet i Baltikum som ble omtalt.

Michelin-starred Estonia's chef preparing dish in bog

Photo by Renee Altrov on Visit Estonia

Takket være guidens ankomst, har Estland opparbeidet seg et renommé som en destinasjon utenfor allfarvei for god mat.

Den stilige 180° av Matthias Diether topper listen med to ettertraktede MICHELIN-stjerner. Kjøkkensjef Matthias Diether fikk sin første MICHELIN-stjerne i Berlin, og hans kreative, ambisiøse retter trekker ivrige matelskere til restauranten hans i Noblessner.

Lenger nord langs bukten vil feinschmecker-entusiaster finne NOA Chef’s Hall og dens ene MICHELIN-stjerne. Mens de ser ut over vannet, vil middagsgjestene nyte kunstverkene på tallerkenene like mye som den romantiske utsikten.

Enjoy a mouthwatering dinner and a romantic view at the NOA Chef’s Hall

Photo by Mariann Liimal on Visit Estonia

Som synes passende for et land som er dedikert til bærekraftig turisme, har Estland også to MICHELIN Green Star-restauranter.

Fotografiska, som ligger i toppetasjen i det moderne fotomuseet med samme navn, og SOO, Maidla Nature Villas intime restaurant, tilbyr to helt forskjellige matopplevelser.

Likevel er begge like forpliktet til bærekraftige standarder og miljøvennlig etikk.

Restaurant SOO has a MICHELIN Green Star

Photo on Visit Estonia

 

Bestill flyvninger til Tallinn

 

 

Lad opp batteriene på luksuriøse wellness-retreater

Spa og badstuer er to toppattraksjoner i Estland. Begge er best når de nytes med omhu og stille, kanskje bortsett fra naturlydene.

Som et av de minst tettbefolkede landene i Europa, har Estland god plass til at man kan strekke seg ut og slappe av, langt borte fra byens kjas og mas.

Recharge yourself at the Saka Manor Spa

Photo by Kertin Vasser on Visit Estonia

De beste spaene i Estland er destinasjoner i seg selv.

Øst for Tallinn, bortgjemt i et restaurert herregårdskompleks i Lahemaa nasjonalpark, tilbyr Vihula Manor Country Club & Spa luksuriøse spabehandlinger, lekker mat og enkel tilgang til turstier for en romantisk, men aktiv ferie.

Vihula Manor Country Club & Spa are tucked away from the city into Lahemaa National Park

Photo by Priidu Saart on Visit Estonia

Vest for Tallinn finner du LaSpa i den lille kystbyen Laulasmaa. Dette spahotellet tilbyr wellness-behandlinger og moderne innkvartering bare noen få meter unna en lang sandstrand.

I tillegg til spaet, ville Wicca, restauranten på stedet, være grunn nok i seg selv til å kjøre 45 minutter fra Tallinn!

The restaurant Wicca at the LaSpa will be a great reason to get away from the city

Photo by Ken Oja on Visit Estonia

I Estland er en badstue obligatorisk for enhver wellness-retreat. Hvis du velger å hoppe over de fancy spa-behandlingene, kan du glede deg over mange forskjellige valg, ettersom selv de minste hyttene i skogen har badstuer.

Prøv en ÖÖD speilhytte, Samblikus skogstrehytte, eller overnatt i et glampingtelt med badstue rett ved Hara havn.

The ÖÖD mirror cabin will guarantee a stay in the forest with all the comforts

Photo on Visit Estonia

Hvis du planlegger å spise middag på SOO, husk at noen av hyttene på Maidla Nature Villa har badstue eller boblebad, og feriestedet kan til og med arrangere wellness-behandlinger – som massasje, pusteøvelser og yoga – å komme til deg.

Experience stunning views in a cosy yet luxurious atmosphere at the Maidla Nature Villa

Photo by Priidu Saart on Visit Estonia

Hvis du bare ikke kan unnslippe Tallinns magnetiske tiltrekningskraft, kan du likevel hvile og slappe av innenfor byens grenser.

Iglupark tilbyr koselige hytter på vannet ved siden av sine moderne, vedfyrte badstuer og bare noen få skritt unna noen av de beste spisestedene i Tallinn.

 

Bestill flyvninger til Tallinn

 

 

Når er det beste tidspunktet for å reise til Estland?

Estlands mest kjente festival –Den estiske sangfestivalen– arrangeres regelmessig, vanligvis hvert fjerde eller femte år, på Song Festival Grounds i Tallinn.

Det er den beste tiden å se Estlands imponerende repertoar av folkesanger og danser, da titusenvis av artister setter opp et show som ingen andre.

Folkemusikken var en viktig del i oppnåelsen av Estlands første uavhengighet på slutten av 1980-tallet. Det bidro igjen til å forene landet i strevet for uavhengighet på nytt på slutten av det tjuende århundre.

Den har siden blitt inkludert på UNESCOs liste for immateriell arv.

Estonia's Song and Dance Celebration could be a great reason to visit Estonia

Photo by Jaanus Ree on Visit Estonia

Fra sportsbegivenheter til filmfestivaler og konserter – Tallinn har en full kalender med arrangementer hele året. Juletiden er imidlertid én grunn til å komme tilbake igjen og igjen.

Tallinns julemarked, som er kåret til et av de beste julemarkedene i Europa, kan sjarmere buksene av selv den mest grinete Grinchen.

Tallinn Christmas Market is voted as one of the top markets in Europe

Photo by Sergei Zjuganov on Visit Estonia

Det ruvende treet midt på Rådhusplassen, matboder som selger knasende sprø pepperkaker, varm gløgg, varme ullvotter og håndlaget julepynt… en estisk jul er en jul du garantert vil huske resten av livet.

 

Bestill flyvninger til Tallinn

 

 

visit estonia logo

Cover photo by Kaupo Kalda on Visit Estonia

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram