Derfor bør du besøge Baltikum til vinter

En rejse til Baltikum om vinteren vil helt sikkert efterlade dig med uforglemmelige minder samt en ny forståelse for årstidernes skønhed.

Det vinterlige Baltikum er som et postkort, der vækkes til live – fyldt med julepynt, traditionelle markeder og duften af honningkager og gløgg.

Her er nogle af vores yndlingsaktiviteter til vinteren i Riga, Vilnius og Tallinn.

Fordyb dig i den historiske skønhed, samtidig med, at du udforsker de moderne kvarterer, endeløse fritidsaktiviteter og det forfriskende naturlige miljø.

 

 

Letland

En magisk julefejring

Legenden siger, at Riga var juletræets fødested, og byen er tro mod myten – den kommer til live, når den er dækket af sne og julelys.

dskillige julemarkeder og juletræer spredes ud over byens centrum, og det mest fremtrædende marked findes på Domkirkepladsen (Doma laukums).

Det inkluderer live-musik, flere hyggelige caféer, hvor man kan finde ly fra kulden, og fantastiske lokale lækkerier, fra karamelliserede æbler til klassiske grå ærter med bacon – en traditionel lettisk juleret.

Every year, Doma Square in Riga hosts the main Christmas market

Photo by Live Riga

I mellemtiden har det nærliggende Esplanāde-marked en kaninfarm, der er til glæde for de små, et festligt pariserhjul og et stort udvalg af håndlavede varer, der kan gives som gaver. Det er umuligt at undgå julestemningen der!

A great variety of handmade goods for gifts you will find at Christmas markets in Latvia

Photo on Live Riga

Ud over julemarkederne løber det smukke spor med julelys for andet år i træk gennem Rigas centrum og den gamle bydel.

Følg det gennem Rigas velkendte parker fra 1. december til 5. februar, og udforsk Riga i et nyt lys.

In 2023, the second year in a row will take place Riga Christmas Lights Trail

Photo on Live Riga

Hver opsætning afslører et lettisk eventyr, så besøgende i byen kan lære mere om landets rige kultur, mens de også får vigtige seværdigheder at se.

Sporet er allerede blevet anerkendt som en af de mest magiske festivaler med julelys i Europa, da hver opsætning kombinerer smukt håndværk, hundredtusindvis af julelys og stemningsfuld musik.

Riga Christmas Lights Trail helps to learn more about the Latvian culture

Photo on Instagram

Intet julebesøg i Riga er komplet uden et besøg i den Lettiske Nationale Opera.

Den klassiske nytårskoncert er det mest fremtrædende show. Men der er ingen grund til bekymring, hvis du går glip af det arrangement – operaen har masser af andre magiske forestillinger at byde på.

The most prominent show in the Latvian National Opera is the classic New Year’s concert

Photo on Instagram

Nøddeknækkerballetten opføres hele vinteren og vil helt sikkert få dig i festligt humør, især hvis den egentlige jul allerede er overstået, og det kolde vejr kræver et ekstra boost af glæde.

 

 

En romantisk gåtur gennem Art Nouveau

Riga er berømt for sit Stillecenter (Klusais centrs), som er fyldt med unikke bygninger i Art Nouveau-stil.

De ekstravagante facader, livlige skulpturer og storslåede detaljer er nogle gange skjult af træerne om sommeren, men om vinteren kan man endelig opleve hver bygnings detaljerede skønhed!

De mest fremtrædende seværdigheder i Stillecenteret kan findes på den idylliske Alberta iela. Trods de er ret korte, er hvert hus på denne gade et kunstværk.

On Alberta Street in Riga, you can enjoy unique Art Nouveau-style buildings

Photo on Live Riga

Hvis kulden bliver uudholdelig, kan du kombinere den revolutionerende opdagelse af kunstig opvarmning med kultur på det nærliggende Art Nouveau Museum. Det introducerer bydelens historie samt unikke kunstværker, der skildrer den kunstneriske bevægelse i Letland.

Art Nouveau Museum presents the history of this city quarter in Riga

Photo on Tripadvisor

Den historiske biograf Splendid Palace er et andet uforglemmeligt sted i Art Nouveau-stil, som fejrer sit 100-års jubilæum i år.

Den neobarokke facade med bronzeskulpturer gemmer på et spændende neorokokointeriør og eksotiske malerier, der trækker paralleller til det berømte Versailles-slot.

Biografen er stadig i drift, så vælg en film – enten en mindre kendt en eller måske en populær blockbuster – og tilbring en aften i denne historiske skønhed!

The historical Splendid Palace Cinema has an intriguing Neo-Rococo interior

Photo on Live Riga

Splendid Palace har udsigt over den romantiske Vērmanes Have. Børn, der leger i sneen, par, der slentrer forbi med en kop gløgg eller varm kaffe, og en restaurant af høj kvalitet med hjertevarm mad – Vērmanes Have er et magisk vinterparadis midt i byen.

Restauranten Whitehouse er et stemningsfuldt område i parken til lange samtaler, dejlige aftener og en mindeværdig gourmetoplevelse.

Det store udvalg af asiatiske og europæiske retter vil give dig lyst til at vende tilbage til alle dine vintermiddage. Sørg for at prøve den enestående mad fra havet.

The Whitehouse restaurant in Vermanes Garden serves exceptional seafood

Photo on Tripadvisor

 

 

En hyggelig aften med kunst og jazz

Det er aldrig for koldt til en aften på et gammelt bryggeri, vel? Briāna-kvarteret er det nye hippe sted blandt Rigas lokale med jazzbaren M/Darbnīca, der ofte er vært for jam-aftener og koncerter, den elskede ølbar Labietis, den industrielle café Desiņas un mīdijas, der kun serverer muslinger og pølser, og mange andre etablissementer til en begivenhedsrig aften.

Dette kvarter ligger på det historiske C. C. von Stricky Manor og bryggeris grund og har en blanding af moderne trends og arkitektur fra flere århundreder siden.

Tag en behagelig sweater på, bestil en varm drink med kanel eller ingefær, og oplev en vinternat i Riga, ligesom de lokale gør!

M/Darbnīca in the Briāna Quarter often hosts jazz nights and concerts

Photo on M/Darbnīca

Vinteren er et godt tidspunkt til at orientere dig om de nyeste aktiviteter inden for kunst. Riga har masser af uafhængige kunstmuseer til at fodre din kreative sjæl.

For eksempel er byen hjem til det enestående center for moderne kunst, Zuzeum, den største private kunstsamling i Letland.

Det minimalistiske interiør giver i kombination med de unikke kunstværker mulighed for en fin eftermiddagsaktivitet ledsaget af et lækkert stykke bagværk i museets café.

Current exhibition at the Zuzeum contemporary art centre - Redzes lauks

Photo on Instagram

kim? Det moderne kunstcenter ligger i et gammelt industrikvarter, der nu hedder Sporta Kvartāls.

Du kan nå frem til galleriet på ti minutter fra den gamle bydel, og det er fyldt med kunstværker af spirende lettiske kunstnere.

Ejerne arbejder konstant på at udvide udstillingen, så selv de hyppigste besøgende kan få sig en overraskelse.

 

 

En velfortjent spa-ferie

Ja, der kan være koldt i Baltikum om vinteren. Og der er ikke noget bedre end at indånde den friske, kolde luft efter et par timer i en varm sauna eller jacuzzi.

Den bedste kontrast mellem varmt vand og kold luft kan opleves i spa-centret Espa Rīga.

Denne luksuriøse spa ligger i hjertet af byen, og ud over de mange saunaer, jacuzzier og massager har den også en opvarmet udendørs pool på taget. Oplev det unikke chok fra vinterluften i dit ansigt, mens du er omsluttet af varmt vand!

Enjoy the open-air pool on the roof at the city centre at ESPA Riga spa centre

Photo by ESPA Rīga

Letland har meget mere at byde på om vinteren end bare Riga, så sørg for at tage en tog- eller bustur til den nærliggende by Jūrmala for at se sne på stranden. Selvom Østersøen ikke fryser til om vinteren, er dens kyster stadig et dejligt sted til en blæsende, men forfriskende gåtur.

Afslut gåturen langs havet med en spændende spa-behandling på Hotel Jūrmala Spa, som tilbyder massager med rav.

Enjoy leisurely time together at the Hotel Jūrmala Spa

Photo on Tripadvisor

Alternativt kan du flygte fra byens lys og gemme dig i en snedækket hytte langt væk mellem træerne.

Annas Design Hotel Spa ligger 90 minutters kørsel fra Riga og er den ideelle destination for en vinterferie i skoven.

Værelserne og suiterne er designet i en hyggelig, minimalistisk stil, og pejsene er perfekte til at slå sig ned ved med en kop dampende varm chokolade. Med et par spa-behandlinger oven i, efterfulgt af en romantisk middag med levende lys, har du en aften, du sent vil glemme.

Annas Design Hotel Spa can be a great getaway from the city buzz

Photo on Tripadvisor

Vidste du, at moser dækker omkring 5 % af Letlands areal? Vinteren er et godt tidspunkt at udforske disse naturskønheder på.

For at opleve endnu mere skønhed og en lyserød og lilla himmel kan du planlægge en tur ved solnedgang. Vælg en af de mange moser i Letland, lej et par snesko, og oplev den uberørte vinternatur!

Experience The Great Kemeri Bog Boardwalk in the wintertime

Photo on Latvia travel

 

Bestill flyvninger til Riga

 

 

Litauen

Stemningsfuldt juleindkøb

Autentisk charme kombineret med enestående dekorationer og unikke håndlavede gaver? Vilnius har det hele!

Et overdådigt juletræ overskygger katedralpladsens juleby, som byder på et stort udvalg af lækre retter og julegaveidéer.

Træhusene vækker en følelse af, at man er trådt ind i et moderne juleeventyr og tror på julemanden igen, mens selve juletræet ofte betragtes som et af de smukkeste i Europa.

Catch your Christmas spirit at the Cathedral Square in Lithuania

Photo on Instagram

Tag til den nærliggende Vincas Kudirka-plads for at købe gaver, der er fremstillet i Vilnius, og for at få muligheden for at møde deres flinke skabere.

Dette stilfulde marked er det rigtige valg for alle, der stadig er på udkig efter en unik gave eller en uovertruffen souvenir fra julen i Vilnius. Tag et stykke litauisk autenticitet og varme med dig hjem!

The Christmas market in Vincas Kudirka Square will be the best place to buy gifts

Photo on Instagram

Hele den gamle bydel er oplyst i farverige julelys takket være den årlige julefestival med lys i Vilnius.

Lysene fører de besøgende hen til andre fantastiske dekorationer og begivenheder, som Vilnius byder på, så de kan omfavne den festlige stemning og træde fodspor i sneen.

Take a walk through the Vilnius Old Town to appreciate the Christmas light festival

Photo on Instagram

De, der har en sød tand, bør besøge caféen og bageriet Ponių laimė, der har masser af charme.

Dette paradis af desserter er som jul i en bygning, med en imponerende dekoreret yderside af gigantiske sukkerstænger og juletræer, der inviterer forbipasserende ind til en godbid.

De billedskønne kager og småkager samt europæiske retter af høj kvalitet vil give dig lyst til at vende tilbage!

Picture-worthy cakes and cookies at the Ponių laimė café and bakery

Photo on Tripadvisor

 

 

En royal rejse gennem historien!

Centrum i Vilnius er fyldt med monumenter og historiske bygninger, som man kan besøge. Vilnius var hovedstad i kongeriget Litauen helt tilbage i det 13. århundrede, og noget af den majestætiske charme og stolthed kan stadig mærkes her i dag.

Om vinteren frembringer en eftertænksom gåtur rundt i det kongelige slotskompleks i Vilnius følelsen af at, at man tilhører en kongelig familie.

Explore Vilnius Old Town and Vilnius Castle Complex

Photo by Gabriel Khiterer on Instagram

Den bedste udsigt over Vilnius og Neris-floden, der løber gennem byen, kan ses fra Gediminas-tårnet, der rejser sig over den gamle bydel. Udsigten giver en visuel rejse tilbage i tiden, da Vilnius med succes har integreret sine gamle bygninger i den stadigt voksende bydel.

Tæl alle snefnuggene, der danser nedad, og mærk nordenvinden i dit hår for at forstærke stemningen!

The best view of Vilnius Old City can be seen from Gediminas Tower

Photo on Instagram

Den store katedral i Vilnius er et af de mest fremtrædende vartegn i Vilnius, og det er ikke en overraskelse – de hvide vægge og den imponerende kuppel får et helt andet lys om vinteren.

Dens store plads er et populært mødested for de lokale, og man ser ofte folk, der utålmodigt venter på, at deres elskede møder op til en romantisk spadseretur gennem den gamle bydel.

View to the Vilnius cathedral at snowy nighttime

Photo on Instagram

Intet udtrykket vinteren bedre end et hjertevarmt måltid, og det er noget, litauerne er virkelig gode til. Vilnius er fyldt med stilfulde restauranter, hvor man kan afslutte dagen på en traditionel, men luksuriøs måde.

Ertlio Namas tager gæsterne med gennem århundreder af historiske litauiske smagsoplevelser med et nyt twist.

Efter at have besøgt det imponerende middelalderlige slotskompleks er det et must at smage på gourmetversioner af de opskrifter, som litauerne har tilberedt i århundreder.

Ertlio Namas will let you taste centuries-old dishes with a modern twist

Photo on Tripadvisor

 

 

Spændende ting, du ikke må gå glip af

Var der nogen, der sagde: “Gad vide, hvordan en moderne vinter ser ud?” Så behøver du ikke at lede længere!

Der er ikke noget, der bedre udtrykker en moderne vinter end en skøjtetur i et tidligere sovjetisk fængsel. Lukiškės Fængsel er en central vinterdestination for dem, der leder efter en udendørsaktivitet i byens centrum.

Kombiner den aktivitet med en tur gennem fængslet for at opleve følelsen af et fængsel fra det 20. århundrede.

During winter, Lukiškės Prison will let you enjoy an ice-skating session at a former Soviet prison

Photo by Rytis Seskaitis on Instagram

For kunstentusiaster er det mytiske Užupis-område i den gamle bydel et yndet sted at gå en tur.

Dette alternative kvarter sammenlignes ofte med Montmartre i Paris og Christiania i København, takket være dets rå arkitektur, genoplivning af postmoderne bygninger og forskellige stemningsfulde caféer.

Det dystre vintervejr klæder fint disse kølige gader, hvilket gør en gåtur gennem kvarteret til en spændende oplevelse.

The Angel of Užupis a sunny winter day

Photo by Patryk Biegański on Instagram

Gem dig fra kulden på en kulturel måde ved at besøge MO Museum. Dette museum for moderne og nutidig kunst ligger i byens centrum og er hjem til de nyeste tendenser inden for litauisk kunst.

Selve bygningen er et minimalistisk kunstværk – en gigantisk kube med et futuristisk snit som indgang.

MO Museum and its outdoor installation

Photo by Rytis Šeškaitis on Go Vilnius

Murstensvægge, lyse vinduer og lyskæder fører folk til Senatorių Pasažas, en historisk passage, der for nylig er blevet omdannet til et stort madområde. To restauranter, adskillige caféer og butikker fokuserer på lokale produkter, og alle ingredienser kommer fra økologiske gårde rundt om i landet.

Have an exclusive tasting dinner at Nineteen18 in Senatorių Pasažas

Photo on Go Vilnius

 

 

Vinterterapi på den unikke kuriske landtange

En strålende vintersol og hvid sne skaber de perfekte forhold til en aktiv dag udenfor! Hop ind i en bil, og kør afsted til det lokale naturmirakel på den kuriske landtange i den vestlige ende af Litauen for at få en unik vinterhavsoplevelse.

Når den kuriske lagune er frosset helt til, er det tid til at leje en isbåd og tage på et sejleventyr. Denne aktivitet, som eksklusivt hører vinteren til, vil give dig et stort smil på læben og et adrenalinkick, der giver dig lyst til at gentage den hvert år.

Once the Curonian Lagoon is completely frozen, you can go on an ice sailing adventure

Photo on Instagram

Hvis udendørs aktiviteter om vinteren ikke er din kop te, kan du vælge en bogstavelig kop te på et af de mange rekreative centre i Litauen.

Den berømte medicinske spa Egles sanatorija ligger sydvest for Vilnius og tiltrækker folk fra hele Baltikum, som er ude efter massage og afslapning af højeste kvalitet.

Talrige saunaer, pools og tilpassede behandlingsprogrammer vil få dig til at forlade spaen som et helt nyt menneske.

Egles sanatorija is a medical spa that provides the highest-quality massages and relaxation

Photo on Booking

Varm din krop op indefra og ud på det eksklusive Nidos Kopos ravmassagecenter i Vilnius.

Rav er en populær souvenir, som kan købes på hvert andet gadehjørne, men dets helbredende egenskaber er især nyttige om vinteren. Tank op med ravpulver, olie, sand, balsam og varme ravposer, så du har lidt solskin med dig i den mørke vinter.

Have an exclusive and healing amber massage at the Nidos Kopos centre

Photo on Tripadvisor

 

Bestill flyvninger til Vilnius

 

 

Estland

Juletraditioner møder Michelin

I tillæg til julemarkederne i den gamle bydel finder den største traditionelle julefest i Tallinn sted på det estiske frilandsmuseum.

Fordi vinteren historisk set har været den langsomme, rolige årstid, udnytter museet denne tid til at fokusere på fællesskab og fejre samvær.

Gå ikke glip af muligheden for at deltage i kunsthåndværk, prøve traditionelle estiske brætspil for børn og smage den lækre estiske udgave af gløgg, kaldet glögi.

Winter is the perfect time to taste Estonian mulled wine called glögi

Photo on Unsplash

Duften af honningkager gennemtrænger alle gader takket være den traditionelle Gingerbread Mania-udstilling der finder sted på galleriet for design og arkitektur.

Her skaber omkring hundrede kunstnere miniaturehuse, smykker og endda tøj af julens yndlingsgodte, honningkager.

Hvis du føler dig ekstra sulten efter udstillingen, kan du snuppe en småkage i museets café.

Visit the traditional Gingerbread Mania exhibition in Tallinn

Photo on visit Tallinn

Gå ikke glip af de jazzede juletoner, der indtager Tallinn fra 29. november til 15. december, når den længe ventede julefestival for jazz finder sted.

Forskellige koncertsale over hele byen forvandles til vinterlandskaber, der byder både lokale og turister velkommen til at opleve julemirakler med en moderne lyd.

Christmas Jazz Festival takes place in various concert halls all over Tallinn

Photo by Festival Jazzkaar on Flickr

Med færre mennesker, fritidsbåde og attraktioner kan kysten virke tom om vinteren. Men det betyder også, at den er fri igen, vild og utæmmet.

Se, hvordan dine fødder efterlader mærker i det uberørte sneklædte sand, og udforsk derefter de lækre restauranter nær Port Noblessner for at få en uforglemmelig rejse ind i smagenes verden.

Michelin-starred restaurant 180° by Matthias Diether with a view of the marina port

Photo on visit Estonia

De omfatter to spisesteder med Michelin-stjerner: 180° af Matthias Diether og NOA Chef’s Hall.

 

 

Charmerende middelalderoplevelser

Tallinn er en by fyldt med træer og parker, men når bladene falder, kommer byens sande farver frem og afslører et enestående udvalg af historiske bygninger og smalle brostensbelagte gader.

Den gamle bydel ser særligt charmerende ud fra toppen af de middelalderlige tårne, der oversat hedder Lange Hermann, Jomfrutårnet og Tykke Margarete.

The view of Tallinn city covered with snow during the daytime

Photo on Unsplash

Middelaldertemaer med indbydende pejse og overdådige outfits er også til stede i restaurantbranchen.

Hvis du vil have de mest autentiske estiske middelalderretter, er restauranten Olde Hansa i den gamle bydel et besøg værd. Opskrifter, der har været sikkert gemt i omkring 700 år, virker som et virkelig lækkert julemirakel.

Hvis man vil dvæle i den magiske eventyrstemning, ligger der lidt længere nede en anden middelalderlig perle, III Draakon. Dette mørke, hemmelighedsfulde værtshus byder på en mystisk atmosfære og god mad til at varme sig på efter en lang ekspedition gennem den snedækkede by.

Visit the Olde Hansa restaurant in the Old Town for authentic Estonian dishes

Photo on visit Estonia

De mest romantiske sammenkomster og overdådige fester i Tallinn må historisk set have fundet sted på det yndefulde Kadriorg Palads.

Slottet i barokstil blev bygget i det 18. århundrede og er nu åbent som et kunstmuseum for besøgende.

Det eventyrligt interiør og eksteriør udstråler særlig charme om vinteren, når de lyse farver står i kontrast til de grå omgivelser. Sammen med den franske chic-stil har den barske nordlige vinter aldrig føltes så betagende.

The graceful Kadriorg Palace, covered in snow

Photo on Unsplash

 

 

Et paradis af street food

Fra traditionel sauerkraut og ovnstegte kartofler til saftige burgere og sprøde pommes frites – Tallinns madscene byder på noget lækkert for enhver smag.

Madhallen Viru og Balti Jaam-markedet er fyldt med folk, der smager på varer fra lokale landmænd, teenagere, der bruger deres budget til julegaver på de bedste fastfood-varer, og besøgende i byen, der vandrer rundt og beundrer de mange lækkerier lige foran næsen på dem.

Place a visit to the Viru Food Hall for Tallinn’s food scene

Photo on visit Estonia

Det industrielle Telliskivi-kvarter samler Tallinns kreative unge og dem, der er ude efter lokale designgenstande.

Telliskivi er fyldt med avantgardistiske vægmalerier og små caféer, hvor folk klemmer sig ind for at finde ly fra det kolde vejr, og det er et must at besøge på alle årstider. Dets vigtigste vartegn er fotografimuseet Fotografiska Tallinn, hvis udstillinger tvinger de besøgende til at tænke ud af boksen og se verden fra et andet perspektiv.

Plan a visit to the Fotografiska Tallinn photography museum

Photo on visit Estonia

Rotermann-forretningskvarteret kanaliserer Estlands nordlige stemning gennem sine minimalistiske murstens- og glasbygninger.

Ud over høje kontorkomplekser huser Rotermann også Røst, et af byens lækreste bagerier. Dette glutenfyldte paradis er et skandinavisk-inspireret surdejsbageri og charmerende kaffebryggeri, der inviterer alle opdagelsesrejsende til at slappe af med et stykke bagværk og en varm drik.

Ahead to the Røst if you are looking for one of the most delicious bakeries in town

Photo on visit Estonia

 

 

På vandring gennem skovene

Estlands stedsegrønne skove ser så grønne ud som muligt, når baggrunden er fyldt med hvid sne. Oplev skønheden i Estlands natur ved at bestille en terræntur på Pakri-halvøen.

Sådanne ture fører besøgende gennem skove og langs en storslået kystlinje foruden udflugter til befæstninger fra Første Verdenskrig og sovjettiden.

Lighthouse on the Pakri Peninsula in winter

Photo on Pakri tuletorn

Hvis hjul ikke er for dig, så vælg et slædehundeeventyr i stedet! Talrige ture gennem skovene i naturreservaterne Järvselja og Peipsiveere byder på eksotiske vinterfornemmelser, når man ser det frosne landskab fra en hundeslæde.

Udflugterne inkluderer altid et dejligt lejrbål og en picnic, der giver en særlig afslutning på den aktive dag udenfor.

See the snow on Tallinn's landscape from a dog-pulled sled

Photo on visit Estonia

Skovene i Estland gemmer nogle gange på ekstra magiske templer i form af røgsaunaer. En røgsauna er lige det, du har brug for til at varme en kold krop op efter en lang dag udenfor.

Disse små saunaer er som regel bygget ved siden af et vandområde, så man kan tage en forfriskende dukkert bagefter, og de er spredt ud over hele landet og tilbyder en særlig renselsesoplevelse.

Røgsaunaen på gården Jantsu Talu kombinerer saunaritualet med en traditionel kop lokal urtete og en særlig saunapisker, der får blodet til at flyde hurtigere.

Enjoy a local herbal tea and a special sauna whisk on the Jantsu Talu farm

Photo on visit Estonia

Solrige vinterdage kræver passende tøj og udstyr, og så er du også klar til at udforske naturen på ski!

Estlands foretrukne skisportssted ligger i byen Otepää. Mærk den friske vintervind på din hud, mens du suser ned ad en bakke eller stille og roligt udforsker de grønne skovbaner på langrendsski.

 

Bestill flyvninger til Tallinn

 

 

Cover photo by Live Riga
Tekst af Marta Metuzāle

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram