Baltiska sommarevenemang du inte får missa 2023

Evenemang i Lettland

Sång- och dansfestival

Riga, 30 juni – 9 juli

Sång- och dansfestivalen i Lettland är ett fascinerande firande av kulturarvet där musik, dans och traditioner flätas samman.

Under tio dagar tar en festlig prägel över Lettlands huvudstad, bestående av massor med sång och improviserade dansuppvisningar som bjuder in alla att delta i festligheterna.

Festivalen bjuder på flera spektakulära konserter med tiotusentals medverkande, från dansare och sångare till orkestrar. Detta är en speciell festivalupplaga som äger rum vart femte år och som firar sitt 150-årsjubileum.

Impromptu dance performances at the Song and Dance Festival in Latvia

Photo on Song and Dance Festivals’ official homepage

 

 

Jūrmala Festival

Jūrmala, 15–23 juli

En viktig händelse i sommarkalender för kulturevenemang i Lettland, den nionde upplagan av Jūrmala-festivalen, bjuder på nio magiska konserter som hålls på Dzintari konserthall i Jūrmala.

I år kommer den att samla framstående inhemska och utländska musiker, däribland den världsberömda violinisten Baiba Skride, tenoren Aleksandrs Antoņenko, cellisten Matthew Barley, pianovirtuoserna i familjen Osokins, dragspelaren Ksenija Sidorova och Broadwaymusikstjärnor från London.

Den traditionella soluppgångskonserten med den världsberömda organisten Iveta Apkalna, som äger rum tidigt på morgonen på Dzintari-stranden, är särskilt magisk.

Attend a magical sunrise concert during the Jūrmala Festival

Photo by Artis Veigurs on Instagram

 

 

Positivus Festival

Riga, 14–15 juli

Enjoy great music and festival atmosphere at Positivus festival in Riga

Photo by Krists Luhaers on Instagram

Det som började som en strandnära indiemusikfestival har vuxit till att bli en av de största musikfestivalerna i Baltikum.

Positivus-festivalen skämmer bort sin publik med en multi-genre line-up med artister som Sam Smith, Alt-J och Tommy Cash.

Festivalen äger rum på den natursköna ön Lucavsala, bara 20 minuters promenad från Rigas pulserande centrum. Festivalbesökarna kan njuta av en livlig atmosfär, många underhållningsalternativ och matstånd, vilket gör den till ett evenemang man bara måste besöka.

Experience a music festival on an island in Riga's city

Photo on Instagram

 

Boka flyg till Riga

 

 

Evenemang i Litauen

As Young As Vilnius musikfestival

Vilnius, 25 juli

Den 25 juli kommer Vilnius att livas upp med den livliga Vilnius Summer Festival i den älskade Vingis Park, där man firar stadens kommande 700-årsjubileum.

Under denna kostnadsfria extravagans av musik bjuds det på ett mångsidigt program som passar alla musiksmaker, med klassiska föreställningar, en popkonsert med kända artister och en elektrifierande audiovisuell visning av modern elektronisk dansmusik.

Så ta dina biljetter, packa dina väskor och gör dig redo att uppleva spänningen på en av Baltikums häftigaste musikfestivaler!

Enjoy an exclusive music programme at As Young As Vilnius Music Festival

Photo on Facebook

 

 

Sea Festival 2023

Klaipeda, 21–23 juli

For one whole weekend in July, Klaipeda hosts the Sea festival

Photo on Instagram

Under en hel helg i juli kommer kuststaden Klaipeda att fördjupa sig i den maritima kulturen genom att stå värd för två havsfokuserade firanden: Sea Festival och regattan Baltic Sail.

Detta uppskattade årliga evenemang med anor från 1934 visar upp de djupt rotade nautiska traditionerna i Litauens enda hamnstad och lockar över en halv miljon människor från hela Litauen och andra länder att fira den sista helgen i juli. Det är ren skönhet och nöje, plus underbara människor.

The most exciting sports event of the Sea Festival - the Viking ship dragon race

Photo on Instagram

 

 

Vilnius Performance Art Biennial

Vilnius, 23 juli – 6 augusti

Denna första upplaga av Vilnius Performance Art Biennial kommer att förvandla staden till en fängslande scen där internationella och litauiska performancekonstnärer kommer att visa upp sina verk på olika offentliga platser.

Med liveframträdanden som skapats speciellt för evenemanget kommer publiken att få ta del av en tankeväckande kulturupplevelse.

Det utlovas att bli en levande hyllning till konsten och dess utveckling samt en unik typ av flykt. Det här är inte bara en utställning. Inte heller är det bara ett evenemang eller en plats, utan istället en hel mentalitet som kommer att ta över Vilnius.

The summer of 2023 will be the first edition of the Vilnius Performance Art Biennial

Photo on Vilnius Biennial

 

 

Vilnius City Fiesta

Vilnius, 1-3 september

När den långa och lata sommarsemestern kommer mot sitt slut välkomnar Vilnius City Fiesta hösten med öppna armar, bjuder in lokalbefolkningen och besökare till den litauiska huvudstadens viktigaste kulturfestival.

Gatorna svämmar över av fängslande konstprojekt, förtrollande musikframträdanden och en livlig hantverksmässa med gratisevenemang där du kan fördjupa dig i stadens rika kulturliv.

Från det kreativa sorlet på avenyn Gediminas till de klingande melodierna på Katedraltorget – denna festival väcker staden till liv.

Samtidigt blir floden Neri’s nära Gamla stan en livlig kuliss för streetfood-läckerheter och fascinerande ljusprojektioner efter mörkrets inbrott.

Welcome autumn at the start of September at Vilnius city fiesta

Photo on Go Vilnius

 

Boka flyg till Vilnius

 

 

Evenemang i Estland

Medeltidsdagar i Gamla stan i Tallinn

Tallinn, 6-9 juli

Gå tillbaka i tiden och fördjupa dig i den förtrollande atmosfären i Gamla stan i Tallinn under Medeltidsdagarna.

Under fyra oförglömliga dagar i början av juli förvandlas Rådhustorget i Tallinn och det omgivande området till en livlig Hansastad med en livlig medeltida by på toppen av St Nicholas-kullen.

Evenemanget bjuder på en rad spännande aktiviteter, från att prova på medeltida workshops och tävla i färdighetstävlingar till att lära sig om riddare och finslipa skicklighet i bågskytte, tillsammans med fängslande uppträdanden av begåvade musiker och dansare.

In early July, during Medieval days, Tallinn Town Hall Square transforms into a vibrant Hanseatic town

Photo by Kadi-Liis Koppel on Instagram

 

 

Tallinn Design Festival

Tallinn, 18-24 september

Gör dig redo att dyka in i den pulserande designvärlden på välkända Tallinn Design Festival, en ledstjärna för kreativitet i den baltiska designscenen som äger rum för den åttonde gången redan.

Med en imponerande samling av designprestationer från Estland och andra länder ger festivalen upphov till insiktsfulla diskussioner om designens roll i vårt moderna samhälle, varje år med fokus på ett aktuellt ämne.

Programmet innehåller en rad mångfacetterade utställningar, samtal, konferenser, föreläsningar, föreställningar och många fler evenemang som inte bara vänder sig till yrkesverksamma utan till alla som är intresserade av design.

Tallinn Design Festival gathers together anyone interested in design

Photo by Morrow shoots on Facebook

 

 

Mustjala Festival

Saaremaa, 25 juni – 16 juli

Arrangerad sedan 1995, Mustjala-festivalen är en melodiös anledning att besöka den fridfulla ön Saaremaa. I denna extravagans av klassisk musik visas hyllade estniska maestros och lysande internationella gäster upp.

Föreställningarna hålls överallt, från pampiga kyrkor till den idylliska fiskebyn Tagaranna, de majestätiska herrgårdarna Loona och Pidula, och även på oväntade platser som en gammal sovjetisk artilleripjäs på halvön Ninase.

Den magiska ön ligger bara en kort färjetur från fastlandet.

Experience classic music held on a Saaremaa beach during the Mustjala Festival

Photo on visit Estonia

 

 

Võnge Festival

Võru län, 6-8 juli

Võnge Festival is a unique and intimate travelling cultural event

Photo by Indrek Kasesalu on Instagram

Võnge Festival, ett unikt och intimt resande kulturevenemang, bjuder in musikkännare till sin tredje upplaga som äger rum på Anzelikas ekologiska gård i Setomaa församling, Võru län.

Inbäddade mitt i naturen kommer scenerna att leva upp med fängslande uppträdanden av en mängd olika begåvade artister från Estland och världen över. Två av höjdpunkterna i årets line-up är Kid Francescoli och Evert and the Two Dragons.

Võnge Festival offers a wide array of experiences, including activities for children

Photo by Indrek Kasesalu on Instagram

Förutom musik bjuder festivalen på ett brett utbud av upplevelser, däribland konst, kultur, yoga och aktiviteter för barn.

Det är också en hundvänlig festival och inträdet är gratis för barn upp till 11 år.

 

Boka flyg till Tallinn

 

 

Cover photo on Unsplash
Text av Ilze Vītola

Explore top attractions

Related articles

We are big on Instagram

Follow us on Instagram
Follow us on Instagram